Dnevne novosti

Konferencija o sigurnosti na Jadranu: Hrvatska spremna za ovu sezonu

25.07.2018 07:20 SPLIT, 24. srpnja 2018. (Hina), Hrvatska je spremna za ovu sezonu, poručeno je s konferencije pod nazivom "Sigurnost, moguće ugroze i organiziranje nadziranja i spašavanja na Jadranskom moru", koja je u utorak u organizaciji Slobodne Dalmacije održana na splitskom Pomorskom fakultetu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je važnost  postizanja sinergije između svih nadležnih ministarstava i agencija, kako bi se podigao stupanj koordinacije i učinkovitosti u zaštiti sigurnosti na Jadranu. "Uvijek smo spremni podijeliti vlastita iskustva sa zemljama u okruženju i drugim državama članicama EU-a.

Hrvatska nikad nije podcijenila pitanja sigurnosti i to dolazi na naplatu kroz sve više razine zaštite i sigurnosti hrvatskih građana, kao i svih gostiju", rekao je Božinović.

Komentirajući velike požare koji bukte u Švedskoj i Grčkoj Božinović je poručio da Europa mora udružiti svoje kapacitete i biti spremna brzo reagirati tamo gdje je potrebno.

Odbacio je optužbe da hrvatska policija fizički napada migrante ustvrdivši da policajci postupaju u skladu sa nacionalnim i europskim zakonodavstvom. Ponovio je da Hrvatska neće dopustiti da se u nju ulazi na ilegalne načine, pomoću krijumčara ljudi, na mjestima koja nisu predviđena za ulazak, a svatko tko se odluči na tako nešto krši zakone naše zemlje.

Prošla godina bila najzahtjevnija za civilnu zaštitu u povijesti

Ravnatelj Državne uprave za spašavanje Dragan Lozančić podsjetio je na prošlu godinu koja je za civilnu zaštitu bila najzahtjevnija u našoj modernoj povijesti. Lani smo se, osim sa požarima, bavili i s poplavama, klizištima, velikim padalinama snijega i nedostatkom pitke vode u Slavonskom Brodu. "Danas imamo veći broj brodova i veću dinamiku, prolaze nam morem kruzeri, imamo veliki broj turista, pa nam se po statistici rizik povećava", kaže Lozančić.

No, po svim dosadašnjim pokazateljima, ovogodišnja sezona neće biti tako teška kao prošlogodišnja, ali službe su oprezne, a sve snage su na terenu. Divulje su potpuno u funkciji, situacija se motri i s kamerama, puno je jača koordinacija sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima, dodao je Lozančić.

Ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je da se u zadnje dvije godine sigurnosna paradigma jako promijenila, pa imamo velike požare u Europi.

Sustavno radimo na modernizaciji Hrvatske vojske, donesene su odluke o višenamjenskom borbenom avionu i jačanju sposobnosti kopnene vojske i mornarice. Modernizirati će se raketne topovnjače i formirati postrojbe mornaričkog desantnog pješaštva u Pločama, kaže Krstičević.

Na upit o ovogodišnjoj proslavi Dana pobjede u Kninu, jer se neke braniteljske udruge protive održavanju središnje svečanosti na tvrđavi, Krstičević je odgovorio kako vjeruje da će i 23. proslava Oluje proći dostojanstveno, otvoreno, pobjednički, u duhu zajedništva i sloge, pa ne očekuje nikakve probleme.