Dnevne novosti

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s EU-om

26.06.2018 07:40 BEOGRAD, 25. lipnja 2018. (Hina) - Na međuvladinoj konferenciji u Luxembourgu Srbija je u ponedjeljak otvorila dva nova pregovaračka poglavlja s EU-um 33  o financijskim i proračunskim odredbama i 13 o ribarstvu, što je ukupno 14 od početka pregovora o članstvu Uniji.
Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn poručio je tom prigodom kako je za otvaranje daljih poglavlja važno da bude "opipljivog napretka u vladavini prava i procesu normalizacije s Kosovom", izvjestili su beogradski elektronički mediji iz Luxembourga.Ocijenivši otvorena poglavlja "veoma važnim i konkretnim", srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović na zajedničkoj tiskovnoj konfrenciji s Hahnom upozorila je na pogodnosti koje Srbija dobija."Poglavlje 33 omogućit će nam da u budućnosti na zajednički način sudjelujemo u zajedničkom proračunu EU", rekla je Joksimović, naglasivši kako Srbija radi i na "jačanju administrativnih kapaciteta kako bi mogla biti funkcionalan član EU".

Joksimović je poručila kako je "jasno da je Srbija u potpunosti posvećena europskim integracijama", prenose beogradski eletronički mediji iz Luxembourga."Jasno je kako, unatoč teškoćama i u EU i u regiji, pokazujemo da želimo nadići teret prošlosti i da smo povećeni boljoj budućnosti građana i članstvu u EU", rekla je Joksimović, ocijenivši kako "svaki mali korak vodi do velikog cilja", te da Srbija zato "svako poglavlje gleda kao važno".Srbija je, uz danas otvorena dva poglavlja, otvorila ukupno 14 u pretpristupnim pregovorima, a privremeno zatvorila dva.