Dnevne novosti

Uručeni ugovori za energetsku učinkovitost u proizvodnim industrijama vrijedni 270 milijuna kuna

19.06.2018 07:10 ZAGREB, 18. lipnja 2018. (Hina), U sklopu projekta "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama" ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš uručili su u ponedjeljak korisnicima ugovore o dodjeli bespovratnih sredstva vrijedne gotovo 270 milijuna kuna.
Povećanjem energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama omogućuje se korištenje manje količine energije i smanjenje udjela konvencionalnih, fosilnih goriva uz prebacivanje na obnovljive izvore energije. Sredstva su osigurana u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija“ 2014. do 2020.

Ćorić je naglasio da je natječaj za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama izazvao izuzetan interes poduzetnika - stigao je ukupno 131 projektni prijedlog, a 77 ih je zadovoljilo sve uvjete. Na poziv su se prijavila mala, srednje i velika poduzeća iz cijele Hrvatske i gotovo svih županija.

Inicijalno je bilo predviđena dodjela 114 milijuna kuna, ali je taj iznos povećan na više od 269 milijuna zbog velikog broja kvalitetnih projektnih prijedloga, istaknuo je Ćorić. 

Sretni smo što je predviđeni iznos više nego dvostruko nadmašen jer će korisnici ta sredstva upotrijebiti za nabavku novih strojeva i kreiranje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, dodao je.Također, uštede će omogućiti smanjenje zagađenja, pa očekujemo smanjenje emisije ugljičnog dioksida za više od 17.000 tona godišnje, naglasio je Ćorić.

"Veseli to što je sličan natječaj otvoren za hotelijerstvo, odnosno za turistički sektor, pa vjerujem da će i tamo aplicirani projekti biti veći od inicijalno odobrenih.

Povećanje energetske učinkovitosti nema alternativu, pa vjerujem da ćemo idućih godina svjedočiti sličnim inicijativama", kaže Ćorić. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš izrazio je zadovoljstvo što su EU-ova sredstva za projekte energetske obnove nakon građana i jedinica lokalne samouprave dobile i hrvatske tvrtke koje će to iskoristiti za unaprjeđenje poslovanja.

To će im omogućiti ne samo racionalizaciju troškova, nego ih svrstati u poduzeća koja provode društveno odgovorno poslovanje, jer im je briga o očuvanju i zaštiti okoliša jedan od prioriteta. 

U ime dobitnika zahvalila je predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević rekavši kako se radi o izuzetno značajnoj financijskoj potpori gospodarskim subjektima.

Istodobno, to je odličan putokaz drugim institucijama kakvu državnu administraciju trebamo i želimo, te poruka tvrtkama da je dobro upravljanje i ozbiljan pristup svih dionika ključ uspjeha.