Dnevne novosti

Članice G7 suglasne da učine trgovinu poštenijom i moderniziraju WTO i bore se protiv protekcionizma

11.06.2018 07:05 LA MALBAIE, 9. lipnja 2018. (Hina), Države članice G7 usuglasile su se u subotu da će ostati predane "međunarodnom trgovinskom sustavu temeljenom na pravilima" i boriti se protiv protekcionizma, usprkos napetostima zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine nekim od najbliskijih američkih trgovinskih partnera te su rekle da žele modernizirati Svjetsku trgovinsku organizaciju kako bi trgovinu učinili poštenijom. 
"Predani smo modernizaciji Svjetske trgovinske organizacije (WTO) što je prije moguće kako bi postala pravednija", stoji u nacrtu zajedničke izjave koji je vidjela njemačka novinska agencija dpa u očitom ustupku Sjedinjenim Državama koje tvrde kako je trenutni sustav nepošten. Sedam država se složilo i oko reduciranja carina, subvencija i drugih trgovinskih barijera.

The New York Times piše kako se Trumpovo izaslanstvo usprotivilo riječima "međunarodni ustroj temeljen na pravilima" što se smatra standardnim terminom u sličnim dokumentima. Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su ga, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice, piše Reuters.

Ta agencija prenosi kako je Trump na skupu napao trgovinske odnose koje smatra nepravednima prema Sjedinjenim Državama."Mi smo poput kasice prasice koju svi pljačkaju", rekao je Trump na konferenciji za medije nedugo prije što je napustio taj susret čelnika SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Japana. "To nisu samo članice G7. Imamo Indiju u kojoj neke od tarifa iznose 100 posto, dok mi ne naplaćujemo ništa". 

"To će prestati sada ili ćemo zaustaviti trgovinu s njima", zaprijetio je američki čelnik, a prenosi Reuters.Njemačka kancelarka Angela Merkel ustvrdila je kako SAD i preostalih šest članica G7 i dalje razmišljaju drugačije, no kako će na kraju dvodnevnog summita u Quebecu biti objavljena zajednička izjava o trgovini. 

"Za nas je važno da imamo predanost trgovinskom ustroju koji se bazira na pravila, da se nastavljamo boriti protiv protekcionizma i da želimo reformirati WTO", otkrila je Merkel novinarima. Njemačka je sa saveznicima iz Europske unije, Kanadom i Meksikom prošlog tjedna pogođena Trumpovom odlukom na uvođenje tarifa na čelik i aluminij u SAD.Njemačka čelnica je istaknula kako među državama G7 postoji veliki konsenzus da bi carine i trgovinske barijere trebale biti reducirane. "To su principi koje dijelimo, no klopke leže u detaljima", kazala je Merkel. 

Trump ponavlja kako je cilj carina zaštita američke industrije i radnika od onoga što naziva nepravednom međunarodnom konkurencija. U subotu je rekao kako je ostalim čelnicima predložio da se ukinu sve trgovinske barijere, uključujući carine i subvencije. Američki predsjednik je otkrio da je drugim čelnicima savjetovao da se ukinu sve trgovinske barijere, uključujući carine i subvencije. 

"Ako idemo bez carina, onda idemo bez barijera i subvencija", istaknuo je Trump. Odbacio je tvrdnje da je summit bio svadljiv, što je u suprotnosti s tvrdnjama jednog od dužnosnika G7 koji je u petak govorio o žestokoj raspravi o carinama između američkog predsjednika i njegovih kolega. 

Tijekom "neuobičajene" razmjene stavova Trump je na skupu ponovio svoje nezadovoljstvo oko statusa američke trgovine, posebice u odnosu s Europskom unijom i Kanadom, otkrio je dužnosnik francuskog predsjedništva novinarima, a prenosi Reuters. 

"Tako je započela duga litanija protuoptužbi, na trenutke ogorčenih tvrdnji da se SAD nepravedno tretira, da je trgovinski sustav posebno nepravedan prema toj državi, njezinu gospodarstvu, radnicima i srednjoj klasi". "Ukratko, dugačak i iskren ispad koji je bez sumnje veoma neobičan u ovim formatima", zaključio je Francuz. Francuski predsjednik Emmanuel Macron Trumpu je odgovorio "pristojnim no strogim tonom" kako bi predstavio europsku stranu priče, a pridružio se i japanski premijer Shinzo Abe.