Dnevne novosti

Štromar: POS će pomoći mladima u rješavanju stambenog pitanja

08.06.2018 07:15 ZAGREB, 7. lipnja 2018. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar istaknuo je u četvrtak u Saboru kako je cilj modela društveno poticajne stanogradnje (POS) omogućiti što većem broju mladih obitelji da riješe stambeno pitanje, naglasivši kako je riječ o uspješnom i jako prihvaćenom modelu. 
"Cilj je omogućiti što većem broju mladih ljudi, mladih obitelji da kroz ovaj program riješe svoje stambeno pitanje, a jedinicama lokalne samouprave dajemo snažan alat za privlačenje deficitarnih kadrova. Istovremeno, želimo dati dodatan poticaj građevinarstvu", kazao je Štromar predstavljajući konačni prijedlog izmjena Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji. 

Izvijestio je kako su dosad provedbom zakona izgrađena ukupno 8.094 stana u 239 objekata i u 75 jedinica lokalne samouprave, ukupne investicijske vrijednosti od 4,1 milijardi kuna, za što je Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila preko 1,8 milijardu kuna.

Štromar: POS-ovi stanovi ostaju 20 do 50 posto jeftiniji od tržišnih  

Štromar uvjerava da će POS-ov stanovi ostati 20 do 50 posto jeftiniji od tržišnih, iako je izmjenama zakona predviđeno da se cijena zemljišta i komunalne infrastrukture povećava s 20 na 25 posto etalonske cijene građenja, dok se najviša provedena cijena povećava sa 140 na 150 posto etalonske cijene građenja, odnosno maksimalna cijena stanova u POS-u bit će 9 tisuća kuna po četvornom metu umjesto dosadašnjih 8400. 

Giovanni Sponza (Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i LRI-a) ističe kako treba imati na umu da zbog niskih plaća i rada na određeno vrijeme neriješeno stambeno pitanje ostaje jedan od najvećih problema mladih. Iako podržava zakon, traži objašnjenje predloženog povećanja maksimalne cijene stana. 

S njim se slaže Davor Vlaović (Klub HSS-a), koji navodi i činjenicu da su u nekim dijelovima Hrvatske cijene stanova već daleko ispod 9000 kuna po četvornom metru. Primjerice, u Sisku je 2017. cijena kvadrata bila 759 eura, a 2018. 764 eura, u Karlovcu je pala s 859 na 840 eura, naveo je Vlaović te se zauzeo za veće državne poticaje u manjim sredinama, a ne samo na obali i urbanim područjima. 

"Ako se želi promijeniti trend i pokušati zadržati stanovništvo u manjim sredinama, tada treba više stimulirati gradnju stanova u manjim sredinama. To bi se moglo postići većim financijskim angažmanom centralne države u pokrivanju troškova zemljišta i potrebne infrastrukture, kao i troškova priključaka", smatra Stjepan Kovač (Klub SDP-a).

Čikotić (Most): POS je doveo do rasta cijena zemljišta i poskupljenja najvišeg iznosa  

Sonja Čikotić (Klub Mosta) ocijenila je da je državna intervencija u području stanovanja potrebna, no smatra da predloženo ide u krivom smjeru. "POS je zamišljen s ciljem aktivacije zemljišta na području jedinica lokalne samouprave i rješavanja stambenih problema, a doveo je do porasta cijena zemljišta i poskupljenjem najvišeg iznosa", ustvrdila je Čikotić.

Navela je da samo 48 općina od ukupno 428 ima model stambenog zbrinjavanja, te samo 21 grad od ukupno 127 gradova. Nezavisni Tomislav Žagar smatra da će ovaj zakon pomoći samo nekim građanima, te da je neprovediv primjerice u Slavoniji.

"Ono što ljudima treba, trebaju posao da bi mogli imati pristojne plaće i graditi svoje stanove ili kuće", naglasio je. Iskorak koji u budućnosti treba napraviti i o kojem treba razmišljati je kako poticati najam, drži Anka Mrak Taritaš (Klub Glas-a i HSU-a), posebno izdvojivši problem najma stanova u turističkim mjestima te problem smještaja stranih radnika. 

Zastupnici su pozitivnim ocijenili zakonske izmjene kojima se otvara mogućnost stambenog zbrinjavanja putem POS-a deficitarnih kadrova u pojedinim dijelovima Hrvatske, posebice liječnika, učitelja i znanstvenika Marko Vešligaj (SDP) predložio je proširenje te mjere i na deficitarna zanimanja u gospodarstvu, na što je ministar Štromar odgovorio kako je po postojećem zakonu moguće zajedno s trgovačkim društvima i za njihove potrebe graditi POS-ove stanove, te da se tome već razgovara sa nekoliko tvrtki.