Dnevne novosti

Varaždin: Seminar o mogućnostima financiranja hrvatskih županija iz EU fondova

07.06.2018 07:15 VARAŽDIN, 6. lipnja 2018. (Hina), Mogućnosti financiranja hrvatskih županija iz EU fondova bila je glavna tema seminara u srijedu održanog u Varaždinu u organizaciji Skupštine europskih regija (AER) i Varaždinske županije, kojemu je nazočilo pedesetak predstavnika županijskih uprava i razvojnih agencija iz 13 hrvatskih županija, a najavljeni su natječaji i projekti koji će se financirati iz EU fondova od 2021. do 2027. godine. 
Na seminaru su predstavljene i mogućnosti suradnje hrvatskih županija s drugim EU regijama, putem najveće međuregionalne organizacije u Europi. O mogućnostima financiranja hrvatskih županija iz EU fondova govorila je predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Marija Rajaković, načelnica Sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata.

Elin Berglie iz Službe za odnose s javnošću te Luca Magri iz Projektnog odjela Skupštine europskih regija predstavili su ulogu te organizacije u prijavi i provedbi EU projekata. Domaćin skupa bio je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, koji se pohvalio kako je Varaždinska županija daleko najbolja u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova.

To, tvrdi, dokazuje 244 milijuna kuna koje je povukla, a prva sljedeća županija povukla je dvostruko manje novca. "No, iako smo najbolji, potencijala još ima", rekao je Vugrin i dodao kako ima različitih fondova, pa je iznimno važno kontinuirano pratiti koji se od njih otvaraju i kakve mogućnosti pružaju. 

Istaknuo je kako je Varaždinskoj županiji trenutno najvažnije područje zdravstva - više od 360 milijuna kuna je u aktivnim projektima, a među najvažnijima je spomenuo fondove koji pružaju sredstva za stručno usavršavanje, posebice u zdravstvu. "Već smo dobili 14 milijuna kuna za stručno usavršavanje liječnička opće medicine, a prošlog smo tjedna dobili još 1,2 milijuna kuna za stručno usavršavanje liječnika hitne medicine", kazao je Vugrin.

Zaključio je kako u tom smjeru treba i nastaviti, budući da je riječ o bespovratnim sredstvima koja si županija u tako kratkom vremenu ne bi mogla sama osigurati. Moderator seminara u Varaždinu bio je glavni tajnik Skupštine europskih regija Mathieu Mori. "Europski su fondovi iznimno važni za europske zemlje koje uvelike ovise o tom novcu, zahvaljujući kojem mogu realizirati brojne važne projekte.

No, trebate partnere i morate razumjeti vrlo komplicirana pravila. Cilj nam je objasniti ta pravila, omogućiti razmjenu iskustava i pomoći da pronađete dobre partnere u realizaciji projekata", rekao je Mori. Pohvalio je Varaždinsku županiju, za koju je kazao kako je dosad mnogo učinila u privlačenju novca iz EU fondova, a rad župana Radimira Čačića, koji je nedavno izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te za člana Izvršnog odbora Skupštine europskih regija, ocijenio je iznimnim i vrlo vrijednim. 

Inače, osim provedbe projekta Eurodyssey na svojem području, Varaždinska županija je sudionicima seminara predstavila primjere dobre prakse EU projekata s ovoga područja - Integrirani prijevoz putnika, projekt izgradnje i opremanja izložbeno-prodajnog objekta "Licitarska hiža" i Regionalnog centra kompetentnosti u području poljoprivrede – Arboretum Opeka.