Dnevne novosti

Wall Street pao, Washington uveo carine

01.06.2018 07:30 NEW YORK, 1. lipnja 2018. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale nakon što je Washington uveo carine na uvoz metala iz Kanade, Meksika i Europske unije, što je izazvalo protumjere nekih od tih zemalja i strahovanja od trgovinskog rata.
Dow Jones oslabio je 251 bod ili 1,02 posto, na 24.415 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,69 posto, na 2.705 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 7.442 boda.Američki ministar trgovine Wilbur Ross kazao je novinarima u četvrtak da će carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika stupiti na snagu u ponoć."Očekujemo nastavak pregovora, kako s Kanadom i Meksikom, tako i s Europskom komisijom jer postoje i druga pitanja koja također trebamo riješiti", rekao je na tiskovnoj konferenciji.Tako je SAD odlučio da neće produljiti privremeno izuzeće od naplate carina na čelik i aluminij o čemu se ranije dogovorio s tim zemljama.Meksiko je odmah uzvratio uvođenjem carina na uvoz poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz SAD-a, dok je Kanada najavila carine na 12,8 milijardi dolara vrijedan izvoz SAD-a u tu zemlju.Trgovinske napetosti između SAD-a i njegovih trgovinskih partnera traju još od ožujka, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump prvi put najavio carine na uvoz metala. Od tada trgovinske napetosti rastu ili padaju, ovisno o tome odobri li Washington nekim zemljama izuzeće od carina ili ne.

Uz to, još uvijek traju pregovori između SAD-a i Kine o mogućnostima smanjenja trgovinskog deficita SAD-a, ali bez većeg napretka.„Nesigurnost je porasla. Više nisu uvedene carine samo između SAD-a i Kine. Sada su tu i Sjeverna Amerika i eurozona. Tržište je ionako bilo napeto, a sada je još osjetljivije”, kaže Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade.Unatoč trgovinskim napetostima koje traju već dulje vrijeme, u cijelom svibnju S&P 500 porastao je 2,16 posto, dok je Dow Jones osvojio 1,05, a Nasdaq indeks 5,3 posto.I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 7.678 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,40 posto, na 12.604 boda, a pariški CAC 0,53 posto, na 5.398 bodova.