Dnevne novosti

EK objavila da je Atena sa zajmodavcima dogovorila sporazum o reformama

21.05.2018 07:10 BRUXELLES, 19. svibnja 2018. (Hina/Reuters), Europska komisija objavila je u subotu da je Grčka s međunarodnim zajmodavcima postigla sporazum o paketu reforma.  
Komisija je objavila da će Grčka predstaviti reforme na sastanku ministara financija eurozone, poznate kao Eurogrupa iduići tjedan, 24. svibnja. Reforme će Grčka provesti prije idućeg sastanka 21. lipnja, navodi EK bez drugih pojedinosti. 

Grčka je vrlo blizu izlasku iz dužničke krize koja je njezina gospodarstvo gurnula u najdublju recesiju zadnjih desetljeća zbog čega se nad nju nadvila prijetnja izlaska iz eurozone.

Toj članici Europske unije međunarodni kreditori dali su rekordnih 260 milijarda eura zajma u nekoliko tranša od 2010. godine.Grčki ministar financija Euklid Cakalotos rekao je da su u pregovorima s predstavnicima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda suglasili  sva pitanja. Grčka se u zamjenu za milijarde eura obvezala provoditi reforme, njih 88, kao i mjere štednje. 

Zajmovi su joj pomogli da se održi iznad vode, ali su istodobno povećali njezin dug koji iznosi 180 posto BDP-a. Vlada želi 20. kolovoza konačno izaći iz sustava nadzora svojih zajmodavca nakon devet godina recesije.

Grčka bi krajem srpnja trebala primiti zadnju tranšu kredita od 10 do 12 milijarda prema europskim izvorima. Ta svota omogućila bi joj da ima financijsku rezervu za prvih 18 mjeseci nakon izlaska iz programa pomoći.