Dnevne novosti

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković u posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

09.05.2018 07:05 GRUBIŠNO POLJE, 8. svibnja 2018. (Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u utorak je za posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u Garešnici svečano otvorio poduzetnički start-up inkubator za manje IT tvrtke, u Daruvaru je bio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, a posjet je završio u Grubišnom Polju, gdje je obišao gradilište bioenergane snage 5 MW električne i 6,5 MW toplinske energije, vrijedne 24 milijuna eura.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorio je u Garešnici novi poduzetnički start-up inkubator financiran novcem Europske unije i ostvaren prekograničnom suradnjom Garešnice i Lipika te Orašja u susjednoj Bosni i Hercegovini."Poduzetnički inkubator pravi je primjer kako država i grad mogu pomagati mladim poduzetnicima i kako građani mogu osjetiti izravnu korist od članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Na primjeru Garešnice također jer razvidna sinergija državne i lokalne vlasti te konkretni rezultati fiskalne decentralizacije koja je omogućila povećana sredstva u gradskom proračunu za razvojne projekte”, istaknuo je Jandroković na otvorenju poduzetničkog start-up inkubatora. Predsjednik Hrvatskoga sabora u Daruvaru je na svečanoj sjenici Gradskog vijeća Daruvarčanima čestitao Dan grada.

Istaknuo je kako je Daruvar grad s dugom i bogatom urbanom poviješću, podupro je 20-godišnju međunarodnu, vrlo posjećenu manifestaciju "Vinodar" i inicijativu da se uz pomoć EU fondova obnovi rad Razvojnog centra. Na kraju posjeta u Grubišnom Polju obišao je gradilište bioenergane čije je gradnja počela u travnju prošle godine nakon šestogodišnjih priprema, a s probnim radom trebala bi početi sljedećeg mjeseca. 

Na gradilištu trenutačno radi 120 radnika, a kada počne raditi, u prvoj fazi zapošljavat će 25 radnika, rekao je regionalni direktor tvrtke Emil Bakić predsjedniku Htvarskoga sabora Gordanu Jandrokoviću, kojega je najviše zanimalo je li investitor u državi i lokalnoj samoupravi imao partnera ili prepreke. "Ovdje je riječ o investiciji iz energetike, ali je vrlo bitna i za zaštitu okoliša te društveno korisna.

Trenutačno je ovdje zaposleno više od stotinu ljudi, a i nakon tih radova ovdje će biti otvorena radna mjesta na kojima će raditi prvenstveno ljudi iz ovoga kraja. Grad Grubišno Polje pokazao se kao otvoren i brz grad za investicije, a ovakvi projekti šalju poruku optimizma i trebamo im davati što je moguće veću potporu”, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora. 

Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh rekao je kako je tom gradu i investitoru zajednički cilj pronaći poslovne partnere kako bi se toplinska energija koja će se uskoro početi proizvoditi u bioenergani što kvalitetnije iskoristila.