Dnevne novosti

Sindikat: Iz Nacionalnog programa reformi ispao Zakon o plaćama u javnim službama

26.04.2018 07:25 ZAGREB, 25. travnja 2018. (Hina),  Iako je Nacionalnim programom reformi za 2017. godinu bilo predviđena izrada nacrta Zakona o plaćama u državnoj službi (prosinac 2017.) i Zakona o plaćama u javnim službama (prosinac 2018.), u Nacionalnom programu reformi za 2018. godinu Zakon o plaćama u javnim službama više se uopće ne spominje, upozorio je u srijedu Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.
Tako ispada da će revidiranje sustava određivanja plaća u javnoj upravi u idućem razdoblju obuhvatiti 60.000 zaposlenih u državnoj službi, ali ne i 180.000 javnih službenika i namještenika, ističe sindikat.

Sindikat podsjeća da je zadnja velika reforma sustava plaća za vrijeme Račanove administracije obuhvatila cijelo područje državne i javnih službi, a reforma sustava plaća u javnoj upravi koja će se ograničiti na četvrtinu zaposlenih može dodatno produbiti jaz između plaća zaposlenih u državnim i javnim službama.

Iz dosad dostupnog nacrta novog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika razvidno je da će se rast plaće od 0,5 posto godišnje zamijeniti promicanjem temeljem ocjena radnog učinka, koje će za većinu državnih službenika i namještenika biti odgođeno za četiri ili pet godina, kao i da će se najveći mogući dodatak za posebne uvjete rada ograničiti na maksimalnih 20 posto.

S druge strane, zaposlenici javnih službi moći će računati na rast plaća od 0,5 posto godišnje te na zadržavanje dodataka na posebne uvjete rada i iznad stope od 20 posto, što svoju potvrdu već ima u zaključivanju granskih kolektivnih ugovora na razini pojedinih djelatnosti.

Takvo asimetrično uređenje plaća državnih i javnih službenika sigurno ne može državnim službenicima biti motivirajući faktor za prihvaćanje novog platnog sustava u situaciji u kojoj će njihovi kolege u javnim službama nakon godinu dana imati 0,5 posto veću plaću, koja neće ovisiti o diskrecijskoj ocjeni poslodavca ni korisnika njihovih usluga, tvrdi sindikat.