Dnevne novosti

Jelenić najavio imenovanje novih zamjenika državnih odvjetnika i primanje vježbenika

25.04.2018 07:35 ZAGREB, 24. travnja 2018. (Hina), Novi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, kojemu je dosadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u utorak predao dužnost, najavio je da će uskoro biti imenovano više od 30 novih zamjenika državnih odvjetnika i da će, nakon sedam godina,  u državnoodvjetnički sustav biti primljeni vježbenici.
Jelenić je, gostujući u Dnevniku HRT-a ponovio da su mu glavni ciljevi revitalizirati odnose s kriminalističkom policijom kao glavnim partnerom državnog odvjetnika u provođenju kaznenih postupaka; pojačati županijska državna odvjetništva kao, kako je rekao, kičmu državnoodvjetničke organizacije, te poboljšati uvjete rada USKOK-a i drugih državnih odvjetništava i ne posustati u kaznenom progonu počinitelja kaznenih djela korupcije, organiziranog kriminala i ratnog zločina.

Objašnjavajući kako konkretno misli revitalizirati odnose državnog odvjetništva i kriminalističke policije Jelenić je rekao da DORH i policija imaju svoj način rada, protokol iz 2011. godine. "Od tada je Zakon o kaznenom postupku mijenjan šest puta i u gotovo svim tim izmjenama su odnosi između policije i državnog odvjetništva redefinirani. Protokol to nije pratio i mislim da je vrijeme, a i radna skupina je oformljena, da se taj zajednički rad (...) digne na novu razinu." 

Rekao je da je prošla godina završena s oko 150 tužitelja manje nego što bi ih trebalo biti i da je to oko 20 posto manje od potrebnog broja, te najavio da se ide prema rješavanju toga problema. "Državnoodvjetničko vijeće kojemu sam do danas bio predsjednik .. na pragu je imenovanja 35-36 novih zamjenika državnih odvjetnika.

Radi se na ponovnom zapošljavanju vježbenika, kojih u sustavu nije bilo 7 godina, a mislim da je jako bitno da mlad čovjek od početka shvati da je dio jednog sustava i da radom i prolaskom kroz taj sustav stječe kvalitete," rekao je Jelenić. Jelenić je rekao da je Cvitan ostavio kvalitetne temelje na kojima on, kako je rekao, "sa svojim možda nešto drukčijim, možda svježijim idejama"  može pridonijeti da cijeli sustav bude bolji.