Dnevne novosti

Dan prava pacijenata: Predstavljen informirani pristanak u slučaju primjene biološke terapije

19.04.2018 07:10 ZAGREB, 18. travnja 2018. (Hina), Obilježavajući Europski dan prava pacijenata, udruge Europa Donna Hrvatske i Koalicija udruga u zdravstvu u srijedu su na konferenciji za medije predstavili obrazac informiranog pristanka u slučaju primjene biološke terapije istaknuvši da pacijenti imaju pravo na pravovremenu informaciju, pristanak i slobodan izbor liječenja.
Udruge su upozorile na potrebu autonomnosti liječnika u odabiru propisivanja lijekova, temeljenog na pacijentu, njegovoj bolesti i kliničkoj procjeni, a ne na parametrima kao što je cijena. Od nadležnih su zatražile uvođenje informiranog pristanka za pacijente pri propisivanju bioloških i biološki sličnih lijekova.

Liječnica i predsjednica Europa Donne Hrvatska Vesna Ramljak istaknula je važnost autonomije liječnika u propisivanju odabranog lijeka na osnovi kliničke procjene pacijenta, bolesti i lijeka, bez administrativnih zabrana i naloga o propisivanju lijekova.

"Liječnici moraju imati neograničene mogućnosti odabira lijeka na osnovi procjene omjera koristi i rizika za pacijenta. Bolesnici moraju u informiranom pristanku biti obaviješteni o koristima i rizicima promjene biološke terapije i ne smije biti zamjene iz nemedicinskih, tj. administrativnih razloga", naglasila je.

Ramljak kaže da prihvaćanjem informiranog pristanka liječnik obiteljske medicine ili ljekarnik neće moći promijeniti biološku terapiju, čime se ulijeva povjerenje pacijentima.

Uloga pacijenta u suodlučivanju o liječenju nema alternative

Budući da praksa zamjene bioloških lijekova u Europi i svijetu nije nova te da mnogi zdravstveni sustavi nameću liječnicima zamjenu izvornih bioloških lijekova biosličnim lijekovima iz nemedicinskih razloga, kao što je niža cijena, opravdana je zabrinutost za prava i sigurnost pacijenata u Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina poručio je da aktivna uloga pacijenta u suodlučivanju o liječenju nema alternative u suvremenoj medicinskoj praksi. Belina je podsjetio na 14 prava propisanih Europskom poveljom, među kojima su pravo na preventivne mjere, dostupnost, informaciju, pristanak, slobodan izbor, individualni pristup i sl.

U situaciji kada se zbog ušteda u javnom zdravstvu ograničavaju ili ukidaju zdravstvene usluge građanima, što izravno ili neizravno djeluje na prava pacijenata, važno podsjetiti na prava propisana Europskom poveljom, naglašava Belina.

Koalicija udruga u zdravstvu s partnerima je lani izradila dokument "Stavovi o biotehnologiji, biološkim lijekovima i biološki sličnim lijekovima", koji govori o potrebi uvođenja obrasca informiranog pristanka za pacijente prilikom promjene biološke terapije iz medicinski opravdanih razloga, kako bi ih se detaljno upoznalo s koristima i rizicima promjene biološke terapije.