Dnevne novosti

Glavni tajnik Vijeća Europe Jagland u utorak u službenom posjetu Hrvatskoj

16.04.2018 07:20 ZAGREB, 16. travnja 2018. (Hina), Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland službeno će u utorak posjetiti Hrvatsku, priopćila je ta paneuropska organizacija koja kaže da se posjet realizira u kontekstu skorog hrvatskog preuzimanja predsjedanja tom organizacijom.
Jagland će se prigodom posjeta Hrvatskoj sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministricom za vanjske i europske poslove Marijom Pejčinović-Burić i potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Do posjeta dolazi u kontekstu hrvatskog preuzimanja predsjedništva Odborom ministara te organizacije u svibnju, dodaje ta organizacija koja broji 47 članica.

Jagland je u petak pozdravio rafitikaciju Istanbulske konvencije u Saboru i nazvao je "odličnom viješću". "Pozdravljam ratifikaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe impresivnom većinom.

To je odlična vijest uoči moga posjeta Hrvatskoj idući tjedan", poručio je Jagland."Hrvatski put prema europskim integracijama i članstvu u EU bio je dojmljiv. Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje Vijećem Europe. U Zagrebu ću razgovarati o postojećim izazovima u Europi i prioritetima hrvatskog predsjedanja i radujem se tome", kazao je Jagland.

Hrvatskoj će to biti prvi put da predsjeda Vijećem Europe, čija je članica od studenoga 1996. Hrvatska predsjedanje preuzima od Danske, koja je jedna od zemalja utemeljiteljica te organizacije osnovane u svibnju 1949. s mandatom zaštite ljudskih prava, demokracije, pravne države te zaštite manjina i slobode govora.