Dnevne novosti

Ministarstvo pozvalo poljoprivrednike da osiguraju usjeve - potpore do 70 posto police osiguranja

09.04.2018 07:20 ZAGREB, 6. travnja 2018. (Hina), Ministarstvo poljoprivrede u petak je pozvalo poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve, za što mogu dobiti potporu do 70 posto prihvatljive premije osiguranja odnosno maksimalno godišnje po korisniku 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, a ukupno je u ovoj godini za tu potporu osigurano 70 milijuna kuna.
 Ministarstvo je na svojim internet stranicama izvijestilo da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila natječaj za provedbu podmjere 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020."

Na natječaj se mogu javiti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti i odnosi se na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni. Intenzitet potpore iznosi do 70 posto prihvatljive premije osiguranja, a ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 70 milijuna kuna", ističu iz Ministarstva.

Zahtjevi se mogu podnositi tijekom cijele godine odnosno od 16. travnja do kraja ove godine.Iz Ministarstva napominju da korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu potpore. Zahtjeve za potporu mogu podnijeti i poljoprivrednici koji su police osiguranja ugovorili prije objave ovog natječaja.

"Nova mjera za osiguranje usjeva omogućava puno manji trošak poljoprivrednicima jer Ministarstvo plaća 70 posto police osiguravajućim društvima, a poljoprivrednik samo 30 posto", ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ministarstvo je o novim uvjetima ugovaranja osiguranja putem Hrvatskog ureda za osiguranje obavijestili i društva za osiguranje.

"Reakcije su pozitivne i očekuje se povećanje interesa poljoprivrednika i povećanje broja ugovorenih osiguranja", navode iz Ministarstva.  Poljoprivrednici detaljne informacije o natječaju te vodič za podnošenje zahtjeva za potporu za podmjeru 17.1.

"Osiguranje usjeva, životinja i biljaka" mogu naći na internet stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi (https://www.apprrr.hr/podmjera-17-1-osiguranje-usjeva-zivotinja-i-biljaka/).