Dnevne novosti

Jandroković: Pitanje voditelja Ekspertne radne skupine neće ugroziti funkcioniranje vladajuće većine

05.04.2018 07:40 JANDROKOVIĆ

ZAGREB, 4. travnja 2018. (Hina), Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu da pitanje tko će biti voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme neće ugroziti funkcioniranje vladajuće većine u Hrvatskom saboru te kako je važno da se kroz međusobno uvažavanje, raspravu i dijalog pronađu najbolja moguća rješenja.
"Nije dobro, a to je postalo pravilo u političkom i javnom životu, da ako se oko nečeg u prvi tren ne složimo, odmah dižemo tenzije i govorimo kako je to 'pitanje svih pitanja' zbog kojeg će možda prestati suradnja", rekao je Jandroković novinarima, nakon sjednice saborskog Predsjedništva. Ističe da se "kroz raspravu može doći do rješenja koja će biti obostrano prihvatljiva". 

Na novinarsko pitanje zbog čega bi prof. Matko Glunčić trebao voditi reformu kada se javno izjasnio proti nje uzvratio je: "O tome će odlučiti nadležno tijelo, a to je Posebno stručno povjerenstvo (PSP) i njima ću prepustiti da donesu tu konačnu odluku. Moj osobni stav je da svatko tko je dovoljno kvalificiran, tko je dobio dovoljan broj bodova i potporu onih koji su meritorni, dakle od članova PSP-a, da bi taj trebao i biti predsjednik tog radnog tijela". 

Jandroković je kazao  i kako ne bi želio inzistirati na političkoj odluci. "Zato smo i osnovali PSP da on okupi ljude koji se dobro razumiju u reformu obrazovanja i ja bih njim poklonio svoje povjerenje", poručio je. Duspara ne daje dokaze za ono što tvrdi Predsjednik Sabora Jandroković je komentirao i slučaj onečišćenje vode u Slavonskom Brodu te izjave brodoskog gradonačelnika Mirka Duspare koji je odgovornost prebacio na cijelu vladu. "Gospodin Duspara ne daje nikakve dokaze za ono što tvrdi. Pratio sam sve što se događa.

Naravno da se radi o jednoj iznimno neugodnoj sitaciju koju treba riješiti što je prije moguće, međutim optuživanjem bez dokaza i argumenata i prikupljanjem jeftinih bodova u teškoj situaciji sasvim sigurno neće se osigurati napredak", poručio je Jandroković. Bitno je, ističe, da nadležene institucije rade svoj posao, da se osigura opskrba vodom, ako ima krivaca da se oni utvrde i da odgovaraju.

"Skupljati na ovoj temi političke bodove na način na koji to radi gradonačelnik Slavonskog Broda smatram da nije primjereno", zaključio je Jandroković.Upitan o aktualnom tekstu Associated Pressa, koji je stavove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović svrstao uz neke ekstremno desne stavove drugih državnika u Europi – u Poljskoj i Mađarskoj, Jandroković je naglasio kako se ne slaže s tim medijskim navodima hrvatska predsjednica spada u tu grupu političara te kako ono što je ekstremno ne smije i neće biti dio mainstreama. Jandroković je kometirao i pitanje Agrokora rekavši kako očekuje da će nagodba biti ostvarena.

"Prema informacijama koje imam sve ide u dobrom smjeru. Ima naravno i tu različitih stavova, oni se usuglašavaju i čini mi se da ta stvar ide dosta dobro", rekao je.

Sjednica Sabora bez prekida do 13. srpnja

Jandroković je izvijestio kako je na današnjoj sjednici saborskog Predsjedništva, koja se održalo uoči početka plenarnog zasjedanja 11. travnja bilo među ostalim riječi o dnevnom redu.

"Raspravljali smo o dnevnom redu iduće sjednice Hrvatskog sabora, na kojem je 91 točka i još očekujemo nekoliko točaka sa sutrašnje sjednice Vlade tako da će konačni prijedlog dnevnog reda biti definiran u ponedjeljak", izvijestio je novinare. Dogovoreno je, rekao je, i da će saborska sjednica trajati do 13 srpnja, bez prekida.

"Nakon rasprave, dogovorili smo se da ćemo raditi bez prekida od 11. travnja do 13. srpnja. U početku je bila planirana jedna manja stanka u jednom tjednu, no nakon rasprave tijekom koje su bile podjeljena mišljenja jer su neki tražili da se radi bez prestanka dok su neki tražili da zastupnici trebaju imati jedan tjedan u ta tri mjeseca kako bi više obveza odradili na terenu. S obzirom na raspravu, procijenio sam da je bolje tako pa ćemo raditi bez prestanka", poručio je.

Nije precizirao kada će se na dnevnom redu naći rasprava o povjerenju potpredsjednici Vlade Martini Dalić te Istanbuskoj konvenciji."U ponedjeljak ću vas točno izvijestiti o dinamici rada. Uglavnom u prva dva tjedna bit će raspravljene sve točke koje zanimaju i novinare i hrvatsku javnost", najavio je Jandroković. 

Nakon aktualca, kazao je, kreće dinamično zasjedanje sa puno važnih točaka dnevnog reda. "U prvim tjednima će biti raspravljena i točka dnevnog reda koja se tiče opoziva potpredsjednice vlade. Mislim da sukladno zakonu ona mora biti raspravljena do 19. travnja. Isto tako, u početku zasjedanja bit će i točka dnevnog reda oko Istanbulske konvencije", rekao je Jandroković.