Dnevne novosti

Sabor: Prikupljanjem podataka o putnicima u zračnom prometu neće se zadirati u privatne podatke

07.03.2018 07:30 ZAGREB, 6. ožujka 2018. (Hina), Saborski zastupnici u utorak su, raspravljajući o zakonskom prijedlogu po kojemu će zračni prijevoznici moći biti novčano kažnjeni ako Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) ne dostave podatke o putnicima, poručili kako se putnici, odnosno građani ne trebaju bojati da bi to moglo zadirati u njihove privatne podatke.
Jasno se propisuje tko i na koji način može prikupljati te podatke, tko ih dostavlja određenim tijelima, koliko se čuvaju, za što se prikupljaju, rekao je HDZ-ov zastupnik Ante Bačić (HDZ). Naglasio je kako je razmjena podataka između međunarodnih agencija propisana tako da se "baš pazilo na privatnost". 

Pitanje sigurnosti podataka problematizirao je i Stjepan Čuraj (HNS). Što ako podatci s imenina, adresom, načinom plaćanja procure ili budu dostavljeni na krive adrese, upitao je zastupnik u raspravi o predloženom zakonu o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela.

Državni tajnik MUP-a Žarko Katić otklonio je sumnje, objasnivši kako se tim prijedlogom u domaće zakonodavstvo prenose odredbe europske direktive čiji je smisao jačanje međunarodne suradnje radi povećanja učinkovitosti u suzbijanju kriminaliteta s međunarodnim obilježjem.

To će se nastojati postići pribavljanjem podataka o putnicima u zračnom prometu kojima raspolažu zračni prijevoznici na međunarodnim letovima kao i obradom tih podataka, istaknuo je državni tajnik Katić. Zračni će prijevoznici MUP-ovu Odjelu za informacije o putnicima u zračnom prometu morati dostavljati podatke koje i inače prikupljaju, odnosno ne nameće im se neka nova obveza.

Putnicima se ništa neće promijeniti osim što će svi ti podaci, koji se već i sada prikupljaju, biti dostupni i nacionalnoj jedinici za praćenje sigurnosti zračnog prometa, rekao je.