Dnevne novosti

Slučaj Karadžić: žalbeni postupak 23. i 24. travnja

28.02.2018 07:05 DEN HAAG, 27. veljače 2018. (Hina/AFP), Žalbeni postupak na prvostupanjsku presudu bivšem političkom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću održat će se 23. i 24. travnja u Den Haagu, objavio je u utorak UN-ov Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), pravni nasljednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
ICTY je Karadžića u ožujku 2016. osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata u BiH, teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga (UNPROFOR) za taoce. "Žalbena rasprava u slučaju Radovana Karadžića održat će se u Den Haagu 23. i 24. travnja", priopćio je Theodor Meron, predsjednik MICTI-a.

Žalbe na presudu 72-godišnjem Karadžiću uložile su i obrana i tužitelji.Obrana traži oslobađajuću presudu za Karadžića, tvrdeći da njegova krivnja u prvostupanjskom postupku nije dokazana. Glavni tužitelj Serge Brammertz traži doživotnu zatvorsku kaznu i  smatra da prvostupanjska presuda ne odgovara opsegu zločina koje je počinio.

Posebice se žalio na dio prvostupanjske presude kojom je Karadžić oslobođen krivnje za genocid u šest ostalih općina u BiH.