Dnevne novosti

Na tribini "Obnovljivi izvori energije-šansa koju trebamo iskoristiti" predstavljena analiza poticaja

27.02.2018 07:03 ZAGREB, 26. veljače 2018. (Hina) - Na tribini "Obnovljivi izvori energije - šansa koju trebamo iskoristiti", u ponedjeljak u organizaciji "Zelene akcije" (ZA) i Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), predstavljeni su rezultati analize poticanja obnovljivih izvora energije te je poručeno da su obnovljivi izvori energije razvojna šansa, a njihov potencijal se treba učinkovitije koristiti. 
Bernard Ivčić iz Zelene akcije (ZA) istaknuo je na tribini u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) da zahvaljujući poticajima, udio obnovljivih izvora energije više nije zanemariv. No, dodao je, pitanje je li on dovoljan koliko bi mogao biti i kako da dođemo do razine koje želimo da bude. Ustvrdio je kako je zbog 'zločestih napisa' da zbog obnovljivih izvora energije poskupljuje električna energija, stvarano donekle i negativno ozračje prema njima. Maja Božičević Vrhovčak iz udruge DOOR koja je vodila istraživanje, naglasila je da je provedena analiza pokazala kako iz obnovljivih izvora energije Hrvatska bilježi stalan rast proizvodnje i instalirane snage električne energije od 2007. do 2016. godine. Najviše je zabilježen rast u vjetroelektranama, a dosta se proizvodi energije iz sunčanih elektrana čiji broj raste, izvijestila je. Oko 1,7 terawat sati (TWh) zabilježena je snaga koju su proizveli obnovljivi izvori energije u 2016. godini a to je oko 10-tak posto ukupnih količina proizvedene energije u našoj zemlji, kazala je i dodala da oko 40 TWh moguće proizvesti u 2050 godini. 

Kao jedno od najbitnijih pitanja u poticanju proizvodnje obnovljivih izvora energije jest i cijena te energije i njezin udio ukupnoj cijeni električne energije kućanstava. Prosječna hrvatska kućanstva godišnje plaćaju oko 4500 kuna godišnje na električnu energiju od čega 500 kuna za obnovljive izvore a trenutna cijena je 99 lipa po kilovat satu potrošene električe energije, rečeno je.U medijima je postavljeno i pitanje je li sustav poticanja takvih izvora energije prekomjerno opteretio građane, naglasila je,  kazavši kako građani nisu spremni plaćati nešto, a da ne znaju što plaćaju. Ocjenjuje da nije bilo dobro iskomunicirano zašto se plaćaju obnovljivi izvori energije te kako se u javnosti pojavila teza da je to zato što to od nas traži Europska unija.

Smatra da to nije dovoljno dobar razlog i građani neće dati 500 kuna godišnje zato što traži tako EU, već su sasvim drugi razlozi zašto je obnovljive izvore energije dobro poticati. Ti razlozi su jednostavno nestali iz javnog prostora, i tu bi novinari i mediji mogli pomoći, smatra Božičević Vrhovčak. Dodala je kako sada plaćamo manji doprinos za obnovljive izvore energije i oni su ranijih godina iznosili 1,02 kune po kilovat a to je donekle i razlog jer je državama smanjila i PDV na 13 posto. Tvrdi da su koristi od poticanja obnovljivih izvora energije velike, bilo da je riječ o smanjenju CO2 u atmosferu, ali i otvaranja novih radnih mjesta te drugih pogodnosti i za lokalnu zajednicu i državu uopće. Na skupu su govorili i drugi stručnjaci koji se bave obnovljivim izvorima energije. Smatraju kako obnovljivi izvori energije nisu budućnost već sadašnjost te da postoji opravdani razlog zašto treba ulagati u njih.