Dnevne novosti

Radnička fronta: Riješena samo jedna molba nakon Bandićeva poziva ovršenicima

23.02.2018 07:25 ZAGREB, 22. veljače 2018. (Hina) - Zastupnica Radničke fronte u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Katarina Peović Vuković rekla je da je četvrtak da je preko skupštinskog Odbora za predstavke i pritužbe saznala od Zagrebačkog holdinga da je riješena samo jedna molba od njih 900 nakon gradonačelnikova poziva ovršenicima.
Podsjetila je da je prošlo devet mjeseci otkako je gradonačelnik Milan Bandić pozvao ovršene socijalno ugrožene Zagrepčane u postupcima prisilne naplate duga u Holdingovim podružnicama i povezanim društvima da podnesu zahtjev kako bi im se omogućila odgoda plaćanja, obročna otplata duga, otpis zateznih kamata i dijela troškova postupka ovrhe."Otpisivanje dugova znamo da bi ljudima i kućanstvima omogućilo da krenu u normalni život, no očito je da se njima ništa ne nudi, a da se njima i manipulira. Naime, jasno je da su Bandiću blokirani bili dobri kada je trebalo skupljati glasove", rekla je Peović Vuković na konferenciji za novinare Radničke fronte i Udruge Blokirani u Gradskoj skupštini. 

Ustvrdila je kako se Bandić "koristio gradskim bazama podataka za predizborne svrhe i da je na temelju toga sigurno stekao neku prednost u predizbornoj kampanji". Tvrdi da se tom mjerom nije namjeravao otpisati dug blokiranima te da i tako sročena mjera nije gotovo uopće provedena."Želimo reći da nije samo riječ o manipulaciji i kupnji glasova koje je Bandić dobio u svibnju 2017., nego da je vrlo upitno hoće li uopće moći i željeti pomoći drugim ljudima koji su poslali molbe", izjavila je Peović Vuković.  Po njezinim riječima, taj građanin, čija je molba jedina riješena, do rješenja problema došao je preko njih. Zamolila je i druge blokirane građane koji su Holdingu poslali zahtjev da joj se jave pa će preko skupštinskog Odbora za predstavke i pritužbe pokušati riješiti i njihov slučaj. Upozorila je da je u gradskom proračunu za tu stavku osigurano samo 300.000 kuna, što je samo 10 do 15 posto novca potrebnog za tu mjeru.

Peović Vuković je rekla kako im je danas na "aktualnom satu" Bandić rekao da se već tri mjeseca bavi tim problemom i da će se tome posvetiti, ali oni u to sumnjaju.  "Sumnjamo u to, sumnjamo da će biti riješeni i ovi slučajevi jer postoje dva scenarija - ili je ova jedna molba ilegalno riješena, riješena bez pravilnika, ili su svih 900 mogli biti riješeni. Mislimo prije svega da je gradonačelnik trebao ponuditi mjeru otpisa dugova, a ne mjeru obročnog plaćanja i otpisa kamata i dijela troškova ovršnog postupka", poručila je. Objasnila je da se zapravo - kad se otpisuju kamate i dio troškova ovršnog postupka - plaća "dobro podmazane fiškale, odvjetnike i javnobilježničke urede".Najavila je da će ići s prijedlogom socijalne mjere koja bi omogućila potpuni otpis duga blokiranima. 

I objedinjavanjem ovrha pomoglo bi se ovršenim građanima

Dopredsjednik Udruge Blokirani Sarajko Baksa istaknuo je kako u ovom trenutku 64.000 Zagrepčana duguje oko 12 milijarda kuna. Rekao je da 40.000 građana duguje teleoparaterima oko 400 milijuna kuna, da središnjoj vlasti 28.000 građana duguje milijardu i 200 milijuna kuna te da kreditorskom sektoru 27.000 građana duguje šest i pol milijarda kuna. Baksa je rekao da su na četvrtome mjestu režijski troškovi - struja, voda, plin, grijanje, gdje 20.000 građana duguje 150 milijuna kuna. "Ako to stavimo u kontekst Hrvatske, onda Zagreb nije na prvom mjestu prema broju blokiranih građana u odnosu na ukupnu populaciju stanovništva jer je na prvom mjestu grad Dugo Selo sa zamalo 12 posto blokiranog stanovništva. Nakon toga dolaze Križevci, Sisak, a na četvrtom mjestu je Čakovec. Zagreb je tek na devetom mjestu, a ispred njega su i Osijek i Rijeka. Dakle, nije Zagreb jedini grad koji ima problema, ima još mnogo gradova u Hrvatskoj koji se bore s ovakvim problemima prezaduženih građana", istaknuo je Baksa.Dodao je kako je zanimljivo da u Čakovcu je prosječni dug blokiranoga građanina nevjerojatnih 365.000 kuna, a građani Zagreba u prosjeku duguju upola manje, svega 180.000 kuna, s tim da je "frapantna činjenica kako je od ukupnog broja blokiranih svega 10.000 u blokadi manje od godinu dana, a 50.000 je u blokadi dužoj od 365 dana".Dakle, 50.000 građana - ako dosad nije moglo izaći iz ovrhe i blokade - to neće moći ni u sljedećem razdoblju, ocijenio je. Rekao je kako od tih 50.000 samo 1368 građana duguje više od milijun kuna, ukupno nevjerojatnih sedam milijarda kuna.  "Dakle, 1368 građana duguje više nego svi ostali zamalo pa zajedno. Tim ljudima definitno treba pomoći, to nije veliki broj ljudi, a sama dugovanja, ako gledamo strukturu grada Zagreba, tom bi se mjerom prepolovila", istaknuo je.  

Baksa je rekao kako se zauzimaju za sve aktivnosti koje mogu smanjiti broj blokiranih. Rekao je da zagrebačka Gradska uprava može utjecati na 20.000 blokiranih koji duguju za režije jer Zagrebački holding generira dužnike u tom segmentu.Istaknuo je i kako je 64.000 blokiranih građana Zagreba, ali je broj ovrha veći od 200.000 jer u prosjeku svaki blokirani Zagrepčanin ima tri do četiri ovrhe. Objasnio je da Zagrebački holding kad ispostavlja račun ima jednu uplatnicu s tri odvojena računa. Ako Zagrepčanin ne može podmiriti taj račun, ne dolazi jedna ovrha, nego tri, a tu najveću zaradu ubiru odvjetnički uredi, javni bilježnici i Fina - koji tu ne bi smjeli biti."Dakle, Grad Zagreb ima mehanizme kako zamalo pa za trećinu smanjiti broj ovršenih građana samim time da za neplaćene račune ne izdaje tri zasebne ovrhe, nego samo jednu", zaključio je dopredsjednik Udruge Blokirani.
Opširnije...