Dnevne novosti

Interpol i Europol zaplijenili 41.000 umjetničkih predmeta

22.02.2018 07:15 PARIZ, 21. veljače 2018. (Hina/AFP), Više od 41.000 umjetničkih predmeta zaplijenjeno je u operaciji koju su u borbi protiv protuzakonite trgovine u 81 zemlji svijeta organizirali Svjetska carinska organizacija, Europol i Interpol, objavio je u srijedu Interpol.
Među pronađenim vrijednim predmetima su stare kovanice, antikni namještaj, umjetničke slike, glazbeni instrumenti, skulpture i arheološki predmeti. Zaplijenjeni su u sklopu velike operacije čiji je cilj bio otkriti predmete nestale putem protuzakonite trgovine.  

Operaciju kodnoga imena "Atena" u suradnji su organizirali Svjetska carinska organizacija i Europol, a drugu operaciju "Pandora II." pokrenula je španjolska civilna garda. U zračnim lukama i na granicama 81 zemlje svijeta organizirani su "deseci tisuća kontrola", koje su trajale od listopada do prosinca 2017., stoji u izvješću Interpola. 

"Pročešljane" su aukcijske kuće, muzeji i pojedinci, nakon čega je otvoreno više od 300 istraga koje su rezultirale 101 uhićenjem. Među pronađenim predmetima je i fosil gliptodonta, izumrlog sisavca s oklopom koji je pronašla argentinska policija.

Fosil je star više od milijun godina, a vrijednost mu je procijenjena na 150.000 dolara. Sliku Nicolasa de Staela, čije je vrijednost procijenjena na 500.000 eura, zaplijenili su francuski carinici na pariškome kolodvoru Gare du Nord u trenutku kada je trebala biti prevezena u London.