Dnevne novosti

Ministarstvo: Pregovori o GKU prekinuti zbog međusobnog sindikalnog osporavanja reprezentativnosti

08.02.2018 07:15 ZAGREB, 7. veljače 2018. (Hina), Ministarstvo znanosti i obrazovanja očitovalo se u srijedu o prekidu pregovora o Granskim kolektivnim ugovorima (GKU) u djelatnostima osnovnog i srednjeg obrazovanja s reprezentativnim sindikatima, navodeći kako su pregovori prekinuti jer su sindikati između sebe započeli sporove radi utvrđene reprezentativnosti.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja obratilo se Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, kao nadležnom ministarstvu, radi procjene potencijalnih rizika u slučaju sklapanja kolektivnih ugovora sa sindikatima kojima je sudskim postupcima osporavana reprezentativnost, navodi se u priopćenju.

Iz mišljenja Ministarstva rada proizlazi kako je u najboljem interesu Hrvatske, ako želi sklopiti pravno održiv GKU, da zastane s kolektivnim pregovorima do pravomoćne presude. Naime, postupak kolektivnih pregovora može biti nastavljen jedino u slučaju da rješenje ostane neizmijenjeno, a time i pregovarački odbor ostane u istom sastavu, u svim ostalim slučajevima trebat će provesti ponovni postupak utvrđivanja reprezentativnosti i donijeti novo rješenje koje može biti osnova za novi postupak kolektivnog pregovaranja.

Zbog toga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao jedino moguće odgovorno ponašanje zauzelo stajalište da će zastati sa započetim pregovorima do okončanja sudskog postupka između sindikata.Naravno, sudski postupak može završiti i tako da sindikati povuku žalbe, u kojem slučaju će ministrica vrlo rado nastaviti s pregovorima u dobroj vjeri, stoji u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.