Dnevne novosti

Sindikat traži od sisačke gradonačelnice kolektivne pregovora za gradske službenike

24.01.2018 07:30 ZAGREB, 23. siječnja 2018. (Hina), Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u utorak od sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček pokretanje kolektivnih pregovora za službenike i namještenike u upravnim tijelima Grada Siska.
Sindikat u priopćenju ukazuje na paradoks da zaposleni u sisačkoj Gradskoj upravi, otkad je na vlasti SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ne mogu doći do kolektivnog ugovora, premda SDP-ov Statut kao jedan od programskih ciljeva navodi ostvarivanje i zaštitu radničkih prava.

Ako sisačka gradonačelnica ima predrasude prema službenicima i namještenicima i njihovom pravu na kolektivno pregovaranje, sindikat je upućuje na odredbu Zakona o radu po kojoj je radnik ("zaposlenik, uposlenik, djelatnik, namještenik, službenik i sl") fizička osoba koja u radnom odnosu obavlja određene poslove za poslodavca, pa stoga i službenici imaju pravo kolektivnim ugovorom urediti i zaštititi svoja prava iz rada i na temelju rada.

Sindikat podsjeća da je Ikić Baniček na sjednici Gradskog vijeća održanoj 6. listopada na upit vijećnice "sa zadovoljstvom" ustvrdila kako je za njezina mandata potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenicima u Gradskoj upravi. Iako se to nije dogodilo, sindikat joj nudi mogućnost da zaključenjem Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike Gradske uprave zajednički isprave taj netočni navod.

"Sigurni smo da sisačka gradonačelnica i istaknuta socijaldemokratkinja jedva čeka započeti socijalni dijalog radi zaključenja kolektivnog ugovora te joj, parafrazirajući njezinu poruku upućenu bivšem stranačkom kolegi i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, poručujemo: 'Ne može se biti socijaldemokrat prema potrebi, ili si socijaldemokrat ili nisi'", kaže se u priopćenju.