Dnevne novosti

Ministar: Jasno smo zadali smjer u gospodarenju otpadom

17.01.2018 07:25 KRAPINA, 16. siječnja 2018. (Hina), Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak u Krapini, gdje je počeo radni posjet Krapinsko-zagorskoj županiji, kako je sustav gospodarenja otpadom proteklih godina doživio preinake, a državne su vlasti u posljednjih sedam mjeseci jasno zadale smjer kojim se želi ići "Želja nam je i cilj u što kraćem vremenskom razdoblju kreirati sve pretpostavke za uspješno gospodarenje otpadom.
 To znači od sortiranja na razini doma, nabavke spremnika u koju idemo u narednih mjesec dana, s druge strane izgradnja kompleksnije infrastrukture, sortirnica, nabavke vozila u koju idemo u drugom kvartalu", najavio je Ćorić. 

Naglasio je da se radi sve kako bi Hrvatska do kraja ove godine bila infrastrukturno spremna za gospodarenje otpadom, a na pitanje novinara s kojim se problemima susreće u tom području, odgovorio je kako ovu funkciju obavlja tek šest mjeseci te da je u tom razdoblju pokrenut niz aktivnosti u smjeru uspješnog gospodarenja otpadom. 

"Danas smo potpisali ugovor za 42. reciklažno dvorište. Jučer je otvoren proces u kojem se financiraju informativne aktivnosti za gospodarenje otpadom. U sljedećih desetak dana sve jedinice lokalne samouprave mogu iskazati interes za nabavku spremnika", neke su od mjera koje je naveo. 

Čorić: Spreman sam preuzeti odgovornost i za ono što nisu napravili moji prethodnici 

Ćorić je dodao i kako je u posljednjih šest,sedam mjeseci učinjeno sve da se sustav gospodarenja otpadom kreira na najbolji način, izražavajući spremnost da preuzme odgovornost i za ono što nisu napravili njegovi prethodnici. "Činjenica da netko u nekoj prethodnoj fazi nije obavio svoj posao ili ga je obavio na način na koji ja ne bih, mene ne abolira.

Na meni i mom timu u Ministarstvu zaštite okoliša je da učinimo sve da sustav gospodarenja otpadom u RH zaživi čim prije u svojoj punini", poručio je ministar. Najavio je kako do kraja godine očekuje zatvaranje određenog broja odlagališta otpada, te da će se 2023. dočekati spremna u kontekstu izgradnje centara za gospodarenje otpadom. 

Ministar Ćorić je posjet započeo potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje Reciklažnog dvorišta u općini Zlatar Bistrica, kojeg je potpisao s načelnikom Žarkom Miholićem.

Riječ je o sedmom reciklažnom dvorištu u Krapinsko-zagorskoj županiji, za koje su prihvatljivi troškovi u iznosu od 2 milijuna i 14 tisuća kuna. Najveći dio je iz EU fondova, dio financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 5 posto jedinica lokalne samouprave. 

Načelnik Miholić kazao je kako je njegova općina jedna od onih koja je daleko stigla u dijelu operacionalizacije Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Za reciklažno dvorište kaže kako je završni dio priče čija će izgradnja omogućiti kvalitetno gospodarenje otpadom u toj općini.

Kolar; Županija će biti partner u zbrinjavanju otpada, bez suradnje nema rješenja problema  

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da je županija kao institucija pokazala spremnost biti partner jedinicama lokalne samouprave u rješavanju problema zbrinjavanja otpada, kao i Ministarstvu te Fondu za zaštitu okoliša, jer "bez međusobne suradnje nema rješenja problema". 

"Mi smo ministra danas upoznali sa stanjem odlagališta otpada na području Krapinsko-zagorske županije, a naša tri najveća odlagališta su već godinama u sanaciji.

Sljedeći tjedan ide i javni natječaj za zadnju fazu sanacije i mi ćemo do kraja 2018. godine biti spremni", kazao je Kolar. Nakon potpisivanja ugovora ministar se susreo s čelnim ljudima općina i gradova u županiji, s kojima je razgovarao na temu gospodarenja otpadom. Radni posjet Krapinsko-zagorskoj županiji nastavit će obilaskom tvrtki Vetropack Straža i Straža plastima u Humu na Sutli te zabočke Regeneracije.