Dnevne novosti

Škibola: Prva pravomoćna presuda po Zakonu o ništetnosti ugovora o kreditu

08.01.2018 07:42 POTPIS

ZAGREB, 5. siječnja 2018. (Hina), Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola priopćio je u petak da je početkom prosinca prošle godine županijski sud u Velikoj Gorici donio prvu pravomoćnu presudu na temelju Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenim s neovlaštenim vjerovnikom.

"Županijski sud je pravomoćno presudio u korist dužnika što je velika stvar za sve dužnike kod Raiffaisen zadruga koje su poslovale u RH bez dozvola nadležnih hrvatskih institucija", priopćio je Škibola.

U priopćenju stoji da je "izrazio zadovoljstvo takvom presudom na temelju njegovog zakona" te "poručio građanima da se ohrabre na tužbe i zaštite od ovrha te oslobode dužničkog ropstva".

"Ovo je prvi zakon na strani dužnika, a time protiv kapitala i banaka u Republici Hrvatskoj i dužnici ga trebaju optimalno iskoristiti", navodi Škibola.

Kada je u prosincu održao konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio da su stupanjem na snagu tog zakona "prestale sve deložacije i ovrhe u procesima koji se vode protiv Raiffeisen zadruga iz Austrije" Škibola je ustvrdio da je sudska praksa pozitivna jer su ugovori o kreditu nepravomoćno proglašeni ništetnim u dvadesetak presuda koje "čekaju pravomoćnost".