Dnevne novosti

U Rumunjskoj uz zvižduke izglasana pravosudna reforma

22.12.2017 07:05 BUKUREŠT, 21. prosinca 2017. (Hina/AFP), Pravosudna reforma koja bi mogla ugroziti neovisnost rumunjskih sudaca, ali je žele socijal-demokrati na vlasti bez obzira na oštre kritika i u zemlji i u inozemstvu, izglasovana je u četvrtak u rumunjskom parlamentu.
Uz zvižduke oporbe je senat, kojim dominira ljevica, odobrio reorganizaciju Vrhovnog sudskog vijeća, posljednje od tri poglavlja zakonodavnog paketa o pravosuđu koji je u središtu živog spora koji traje od ljeta. Predsjednik Klaus Iohannis, koji se protivi tim promjenama, ocijenio je u srijedu da se Bukurešt izlaže opasnosti sankcija EU, poput Poljske, zbog "netransparentnih promjena zakona o pravosuđu".

Neovisnost sudaca i borba protiv korupcije su krajnje osjetljiva tema u Rumunjskoj gdje je prethodan pokušaj socijal-demokratske stranke (PSD), da po naredbi provede ublaženje opasnosti od procesa protiv zastupnika završio je prosvjedima neviđenim nakon završetka komunizma. Prisiljen na uzmak, PSD je taj puta izabrao zakonodavni put za nametanje složene reforme pravosudnog sustava, koju brani svim sredstvima.