Dnevne novosti

Ministar Pavić dogovorio suradnju u sklopu austrijskih programa za prekvalifikaciju i zapošljavanje

18.12.2017 07:10 BEČ, 16. prosinca 2017. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u subotu u Beču da je za posjeta Austriji dogovorio konkretne projekte suradnje u sklopu austrijskih programa  za prekvalifikaciju i zapošljavanje radnika kako bi se slični programi primijenili u Hrvatskoj, pri čemu je posebice važan program Dualnog obrazovanja  i prekvalifikacije.
"Glavni problem poduzetnika trenutno u Hrvatskoj je nedostatak radne snage. Ova vlada pozicionirala se kako bi prvenstveno aktivirala hrvatsku radnu snagu iz 180.000 nezaposlenih", rekao je u subotu ministar Pavić Hini u hrvatskom veleposlanstvu Beču. Onaj dio radne snage koji nedostaje "nadomjestit će se iz kvote uvoza", rekao je podsjetivši da je vlada te kvote povećala "kako ne bi zaustavili investicije".

S jedne strane u Hrvatskoj je veliki broj nezaposlenih, a s druge strane postoji golema količina nepopunjenih radnih mjesta te poslodavci traže uvoz radnika, rekao je ministar te istaknuo da je zato prekvalifikacija važna. Posjet Beču Pavić je prvenstveno iskoristio kako bi se informirao o austrijskom sustavu prekvalifikacije i programima cjeloživotnog obrazovanja koje provodi Austrijska gospodarska komora i njezin institut za daljnje obrazovanje WIFI, a svrha je slične modele primijeniti  u Hrvatskoj.

"Austrija je na tom području  jedan od europskih predvodnika posebno u Dualnom obrazovanju i upravo institut  WIFI  već 70 godina provodi takve programe. Bilo je korisno vidjeti na koji način Austrijanci uz pomoć europskog socijalnog fonda provode te programe kako bismo slične programe i projekte pokrenuli u Hrvatskoj", kazao je.

Posebno zanimljivim ocijenio je program Siemensa koji ima vlastiti program za strukovno obrazovanje, certificiran od WIFI-a, a u sklopu njega  je i zapošljavanje osoba s invaliditetom i njihova prekvalifikacija  i osnaživanje za tržište rada. Za dvodnevnog radnog posjeta Austriji Pavić se sastao i s predstavnicima poslovne zajednice iz Gradišća s kojima je razmijenio iskustva o korištenju europskih fondova.

Dogovoreni su konkretni koraci u suradnji glede programa prekvalifikacije  i razmjene iskustava u provedbi EU projekata s gradišćanskim Hrvatima, rekao je ocijenivši posjet Austriji uspješnim.Ministar Pavić i hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković primili su u hrvatskom veleposlanstvu u Beču  u subotu izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske koji će iz Beča Betlehemsko svjetlo mira odnijeti u zagrebačku katedralu.

Posjet Beču ministar Pavić završava u subotu navečer Božićnim koncertom hrvatskih udruga u Huebnersalonu.