Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o minimalnoj plaći, donio 'Hreljin zakon'

18.12.2017 07:35 KVAČICA

ZAGREB, 15. prosinca 2017. (Hina), Posljednjeg dana jesenjeg zasjedanja Hrvatski je sabor izmijenio Zakon o minimalnoj plaći kojim se  jasno propisuje da se dodaci za prekovremeni rad, noćni rad, kao i rad blagdanima, isplaćuju na plaću, a donio je i 'Hreljin zakon' koji će omogućiti isplatu dodatka na mirovinu koji već tri godine ne primaju osiguranici Royal osiguranja, njih 3860.

Vlada je taj prijedlog Saboru poslala prošli četvrtak kada je uredbom povećala minimalnu plaću za 5 posto, odnosno za 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona od iduće godine iznositi 43 posto prosječne plaće. Kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima Vlada predlaže da se na minimalnu plaću stopa zdravstvenog doprinosa smanji za 50 posto pa će tako njihova davanja na minimalnu plaću biti manja za 103,85 kune mjesečno.

Uvjet za tu mjeru je da poslodavac minimalnu plaću isplaćuje najmanje 12 mjeseci. U bruto iznosu minimalna plaća će se od iduće godine tako povećati s 3.276 kuna na 3.439,80 kuna, što je 2.752 kune neto, a troškovi poslodavca smanjit će se s 3.839,47 kuna na 3.735,62 kuna.Oporbeni amandamani, od kojih su najbrojniji bili oni SDP-ovi odreda su odbijeni.

SDP je još u saborskoj raspravi o vladinom prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći zamjerao jer se ne raspravlja objedinjeno sa njihovim prijedlogom tog zakona koji je u proceduri  te su u tom smijeru i najavili svoje amandmane na vladin prijedlog zakona."U zakonu niste definirali iznos minimalne plaće. Naš prijedlog je bio da ona iznosi 60 posto minimalne plaće. Pokušavate uvjeriti ljude da je moguće živjeti od 2.700 kuna.

Cijelim zakonom kažnjavate oni koji su isplaćivali veće plaće a nagrađujete one koji su isplaćivati crkavicu", poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Donesen 'Hreljin zakon'

Sabor je većinom glasova (96 'za', jedan protiv, 25 suzdržanih) donio Zako o nastavku isplate dokupljenih mirovina koji su predložili oporbeni klubovi Glasa i HSU-a, te Mosta, a koji će omogućiti isplatu dodatka na mirovinu koji već tri godine ne primaju osiguranici Royal osiguranja, njih 3860.

Mirovine će im se početi isplaćivati od 1. ožujka 2018., a do kraja 2020. dobit će i zaostatke za prethodnih nekoliko godina. Vladina je procjena da će u 2018. za to trebati 35,3 milijuna kuna, a u 2019. i 2020. godini 42,3 milijuna kuna.

Dokupljene mirovine isplaćivat će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na temelju evidencije Royal osiguranja o isplati tih mirovina, evidenciji Porezne uprave i poslodavaca s kojima su sklopljeni ugovori o dokupljenim mirovinama.

Sabor je odbio prijedlog Kluba SDP-a da zakon, umjesto, hitne procedure, prođe dva čitanja, a da do izrade njegova konačnog teksta, predlagatelj DORH-u dostavi svu dokumentaciju o poslovanju Royal osiguranja na postupanje.

Sabor je donio i zakone o strateškim investicijskim projektima, o pružanju usluga u turizmu, izmijenio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te Zakon o radiološkoj i nukleranoj sigurnosti, dok je u drugo čitanje poslao izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju.