Dnevne novosti

EK kaže da je dogovor o razlazu "gentlemanski dogovor" za EU

12.12.2017 07:15 BRUXELLES, 11. prosinca 2017. (Hina/AFP), Europska komisija je načelan dogovor postignut u petak o načinu razlaza EU-a i Velike Britanije u ponedjeljak nazvala "gentlemanskim dogovorom", nakon pitanja o njegovoj obvezujućoj naravi.
"S formalnog stajališta, zajedničko izvješće pravno ne obvezuje jer ono još nije dogovor o izlasku predviđenom člankom 50" Ugovora EU-a, rekao je prvi glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas na tiskovnoj konferenciji. "No zajedničko izvješće Michela Barniera i Davida Davisa smatramo 'gentlemanskim'", dodao je. "Razumije se da ga britanska vlada u cijelosti podupire i za nj jamči", rekao je Schinas.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i britanska premijerka Theresa May koja je u petak stigla u Bruxelles samo radi pregovora o Brexitu, potvrdili su to "stiskom ruke", dodao je Schinas.

Britanski ministar za Brexit David Davis izjavio je u nedjelju da načelan dogovor nazvan "Zajedničko izvješće pregovarača EU-a i vlade Velike Britanije o prvoj fazi pregovora po članku 50 Ugovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije" ne obvezuje.

"Bila je to prije svega izjava o namjeri" a ne "nešto što pravno obvezuje", rekao je tada Davis i dodao da London neće podmiriti svoj račun za izlazak koji se procjenjuje na 40 do 45 milijarda eura ako se ne uspije dogovoriti o budućim trgovinskim vezama s dvadeset sedmoricom.