Dnevne novosti

Blokirani traže bolju pravnu skrb o prezaduženim građanima

11.12.2017 07:25 ZAGREB, 10. prosinca 2017. (Hina), Udruga Blokirani u nedjelju je, na Međunarodni dan ljudskih prava, ustvrdila je da postoji pravnu diskriminacija prezaduženog stanovništva i blokiranih građana te istaknula nužnost kvalitetnije pravne i socijalne skrbi o insolventnim obiteljima u Hrvatskoj.
U priopćenju ističu apsolutni rast duga i blokade prezaduženih hrvatskih obitelji dok se paralelno, od 2010. do danas, poslovnim subjektima brišu milijarde duga i omogućuje poslovni uzlet, pri čemu se, tvrde, krše direktive Europske unije, Ustav RH i Povelja Europske unije o temeljnim pravima.

"Hrvatski ovršni postupak građanima ne jamči ravnopravnost pri ostvarivanju ciljeva iz Direktive 93/13, što ukazuje na neravnotežu postupovnih sredstava koja su na raspolaganju ovršeniku  i ovrhovoditelju te pravnu diskriminaciju koju provodi državna agencija FINA", ističe udruga.

Upozorava na kršenje EU Direktive kojom se ne dopušta konfiskacija imovine ispod njezine stvarne vrijednosti te na dominantne negativne stereotipe  o osiromašenim i blokiranim osobama te raširenu negativnu percepciju njihove sposobnosti.

Blokirani smatraju da takav način odnosa zakonodavca dovodi do diskriminacije koja je zakonom zabranjena.Ističu kako ključnu ulogu u poboljšanju položaja prezaduženih i blokiranih osoba ima  država, te povodom Međunarodnog dana ljudskih prava ističu  nužnost što brže uspostave kvalitetnijeg sustava pravne i socijalne skrbi o insolventnim obiteljima Hrvatske, koji su blokirani još od samih početaka svjetske ekonomske krize 2008. godine. 

Blokiranim i prezaduženim građanima treba osigurati pravo na pristojan život, uz dostupnost roba i usluga u privatnom i javnom sektoru, a svakako i poštovanje i zaštitu dostojanstva unutar zakonodavstva RH, zaključuju Blokirani.