Dnevne novosti

EU obećao više od 34.000 mjesta za migrante iz Afrike i Bliskog istoka

16.11.2017 07:15 BRUXELLES, 15. studenoga 2017. (Hina/AFP), Zemlje Europske unije su obećale oko 34.000 mjesta za prihvat migranata izravno iz zemalja Afrike i Bliskog istoka, posebice Libije, navela je u srijedu Europska komisija, dan nakon oštrih kritika UN-a.
Krajem rujna europska vlast si je odredila zadatak o prihvatu najmanje 50.000 migranata u dvije godine iz zemalja poput Libije ili Nigera, uz ponudu prijedloga sigurne i legalne alternativu za opasan prelazak Sredozemlja.

Do sada je 16 zemalja članica obećalo prihvatiti više od 34.000 osoba, objavila je Komisija tijekom procjene svoje migracijske politike pokrenute 2015. radi drastičnog povećanja priljeva migranata najprije preko Turske, a zatim preko Sredozemnog mora.

"Polako izlazimo iz kriznog stanja i sada možemo voditi migracije u duhu partnerstva i zajedničke odgovornosti", rekao je povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos, koji drži da je načelo "premještaja mora postati rješenje zaštite najosjetljivijih osoba.

Novi podaci stižu dan nakon oštrih kritika koje je uputio visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein, politici suradnje EU s Libijom. U kritici pogoršanja uvjeta držanja migranata u zemlji, on je ocijenio nehumanom politiku EU koja se sastoji u pomaganju libijskoj obalnoj straži na uočavanju migranata i njihovom upućivanju natrag.

Povjerenik Avramopoulos je podsjetio da u nekim dijelovima zemlje krijumčari ljudi djeluju bez kontrole. "Ali odgovornost je europska, svjetska", dodao je. "Radimo na svim frontama na suzbijanaju dramatične situacije, u Libiji i na zaštiti ljudi", zajamčio je europski povjerenik.

Komisija navodi da je tijekom dvije godine premješteno više od 31.5000 osoba koje su stigle u Grčku i Italiju. Još ih treba smjestiti oko 750 koji se nalaze u Grčkoj i 3100 koji se trenutačno još nalaze u Italiji.Tri zemlje, Češka, Poljska i Mađarska i dalje odbijaju prihvat migranata u sklopu tog programa.