Dnevne novosti

Sabor u srijedu: Aktualac, izvješće premijera pa rasprava o povjerenju Murganić

08.11.2017 07:40 SABOR 2

ZAGREB, 7. studenoga 2017. (Hina), Aktualnim prijepodnevom Hrvatski će sabor u srijedu započeti svoju novu, šestu sjednicu, nakon čega će premijer Andrej Plenković zastupnicima podnijeti Izvješće o sastanku Europskog vijeća, a do kraja dana očekuje se i rasprava o prijedlogu oporbenog Glasa o opozivu ministrice obitelji i demografije Nade Murganić.

Premijer  i članovi vlade, kako je već uobičajeno, tijekom 'aktualca' odgovorit će na 40-ak zastupničkih pitanja.Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić inicirao je Glas, a njezinu smjenu traže zbog prijedloga Obiteljskog zakona koji je izazvao žestoku kritiku javnosti, ali i samog premijera, nakon čega je povučen.

U novu sjednicu, koja će trajati do 15. prosinca, Sabor kreće sa 61 točkom, no dnevni će se red 'u hodu' proširivati.Jedna od burnijih točaka zasigurno će biti i SDP-ova inicijativa za pokretanje pitanja povjerenja Vladi RH koja bi se na dnevnom redu trebala naći već u petak. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić krajem prošlog tjedna, nakon što su u proceduru uputili taj prijedlog, poručio je kako SDP ima odgovornost "raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor".

Za pokretanje opoziva Vlade prikupljen je 31 potpis - 19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka: IDS-a, Glasa, HSS-a, Živog zida, Mosta i Promijenimo Hrvatsku, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku.

Temeljem Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima, premijer Plenković sutra će podnijeti i Izvješće o sastanku Europskog vijeća koji se održao u Bruxellesu 19. i 20. listopada ove godine.