Dnevne novosti

Jandroković: Zakoni se ne mijenjaju da se udovolji nečijim željama

31.10.2017 07:37 ZAGREB, 30. listopada 2017. (Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbacio je u ponedjeljak tvrdnje oporbe da je izborom svjedoka od Istražnog povjerenstva za Agrokor već napravljena farsa, te poručio kako se zakoni ne mogu mijenjati kako bi se udovoljilo nečijim političkim željama. 
"Ako smo se odlučili dati potporu radu Povjerenstva onda ćemo raditi kronološki, ne možemo birati ono što nama paše", rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju. SDP-u, iz kojeg dolaze spomenute tvrdnje, poručio je da se mora koncentrirati na ono što je predložio, a što je sadržano i u podugačkom nazivu Povjerenstva - da se krene s utvrđivanjem činjenica o nastanku koncerna Agrokor. "To što bi sada htjeli raditi to što im politički odgovara, a ne držati se vlastitog prijedloga je njihova stvar", poručio je. 

Ne vidi ništa spornog u popisu svjedoka koje Povjerenstvo kani zvati i uvjeren je da će na red doći svi koji su imali određeni "protagonizam" vezan za Agrokor, a brani i stav Povjerenstva da može raditi samo kad je nazočna većina njegovih članova. "HDZ-ove kolege iz Povjerenstva su mi rekle da je upravo tako bilo formulirano i u nekim ranijim istražnim povjenstvima", rekao je Jandroković. 

Nismo razmišljali o promjeni zakona, držimo se postojećeg, ne možemo mijenjati zakone kako bi udovoljavali nečijim političkim željama, odgovorio je Jandroković upitan o stavu predsjednice Republike da bi Povjerenstvo trebalo istražiti ono što neće biti obuhvaćeno istragom DORH-a te da bi, kako bi se poštivao zakon, on možda trebao i promjeniti. "Zakoni su tu, njih donese vladajuća većina u Saboru, imamo Zakon o istražnim povjerenstvima iz 1996. godine. E sad, zato što bi SDP i Most i još neki željeli da to izgleda drugačije da bi oni mogli ostvarivati svoje političke ciljeve, zato bismo mi trebali mijenjati zakon, tako to jednostavno ne funkcionira", poručio je predsjednik Sabora u emisiji S Markova trga urednice Sanje Rabuzin Pavić.