Dnevne novosti

Zagreb: Skupština prihvatila program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova za 2018.

31.10.2017 07:10 ZAGREB, 30. listopada 2017. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u ponedjeljak navečer Program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2018. godinu, a ta je točka dnevnog reda izazvala žustru raspravu nakon što je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović upozorio zastupnike, posebice HDZ-a, da se u programskim zadaćama "provlači na više mjesta uporaba fluidnoga i višeznačnog pojma 'roda'".
U obrazloženju se ističe da će se Povjerenstvo i dalje "maksimalno zalagati da se u Gradu Zagrebu što kvalitetnije i u svim mogućim područjima provodi politika ravnopravnosti spolova i politika jednakih mogućnosti". Zauzimati će se za uvođenje "principa gender mainstreaminga, to jest rodno osviještene politike na svim razinama i područjima javnih politika u Gradu Zagrebu" te će s tim u vezi savjetodavno djelovati na Gradsku skupštinu kao donositelja odluka iz svoje ovlasti.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba u svojem će se radu i djelovanju voditi preporukama UN-ova Odbora za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW - Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena). 

Surađivati će s mjerodavnim gradskim upravnim tijelima, resornim ministarstvima i tijelima, nevladinim organizacijama te informirati javnost o svojim inicijativama i djelovanju. Nakon donošenja nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova i Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova Program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2018. godinu bit će dopunjen i usklađen sa zadaćama, mjerama i aktivnostima koje će proizlaziti iz spomenutih dokumenata.

Gradski zastupnici prihvatili su i prijedlog financijskog plana u ukupnom iznosu od 250.000 kuna radi ostvarivanja Programa rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2018. Od tog iznosa za službena putovanja planirano je 100.000 kuna, za usluge promidžbe i informiranja 20.000 kuna, za intelektualne i osobne usluge 30.000 kuna, za reprezentaciju 30.000 kuna te za ostale nespomenute rashode poslovanja 70.000 kuna. 

Ta točka dnevnog reda izazvala je žustru raspravu gradskih zastupnika nakon što je gradski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović u ime Kluba Neovisnih za Hrvatsku pozvao Skupštinu da ne prihvati taj program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2018. godinu i vrati ga na doradu.

"Apeliram na političku demokršćansku savjest naših kolega iz Hrvatske demokratske zajednice, vjerničku, ili, ako hoćete, zdravorazumsku savjest svih ostalih zastupnika i zastupnica u ovoj Gradskoj skupštini Grada Zagreba", rekao je Hasanbegović.

Objasnio je da se u Programu rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2018. godinu "u programskim zadaćama provlači na više mjesta uporaba fluidnoga i višeznačnog pojma 'roda'". Rekao je kako to nije jednostavno objasniti te da bi to bilo nešto kao "društveni spol neovisno o biološkom spolu, muškom ili ženskom". 

Hasanbegović je istaknuo da bi se novac u iznosu od, kako je rekao, "skromnih 250.000 kuna" za ostvarivanje Programa rada Povjerenstva, bolje mogao rasporediti za stipendije, primjerice za romske učenike.

Imenovanje Parka Žarka Manjkasa i Prilaza Šefika Pezerovića u spomen na dvojicu poginulih hrvatskih branitelja

Gradski zastupnici na sjednici Skupštine jednoglasno su prihvatili prijedlog zaključka skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova o imenovanju Parka Žarka Manjkasa i Prilaza Šefika Pezerovića u spomen na dvojicu poginulih hrvatskih branitelja.

U gradskoj četvrti Peščenica - Žitnjak prilaz Islamskom centru koji se odvaja iz Lekeničke ulice u smjeru sjevera imenuje se u spomen na hrvatskog branitelja Šefika Pezerovića i dobiva ime Prilaz Šefika Pezerovića. U gradskoj četvrti Gornja Dubrava park koji je na sjevernoj strani omeđen južnom međom katastarske općine Dubrava, na istočnoj strani Ulicom Vile Velebita, a na južnoj i zapadnoj strani prilaznom cestom (Ulica Vile Velebita kbr. 15 i 17) imenuje se u spomen na hrvatskog branitelja Žarka Manjkasa i dobiva ime Park Žarka Manjkasa.