Dnevne novosti

Hrvatski sabor donio Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

30.10.2017 07:40 VOJNICI

ZAGREB, 27. listopada 2017. (Hina), Nakon Strategije nacionalne sigurnosti, Hrvatski sabor je na sjednici u petak donio Zakon o sustavu domovinske sigurnosti izglasan velikom većinom glasova, na taj način realizira se program Vlade u području nacionalne sigurnosti, a cilj je Zakona uspostava učinkovitog Sustava domovinske sigurnosti kao odgovora na suvremene ugroze i rizika.

Misija sustava Domovinske sigurnosti je graditi sigurnosno okruženje i štititi i promovirati nacionalne interese Republike Hrvatske, vodeći skrb o zaštiti ljudi, gospodarstva, infrastrukture, prirodnih resursa državnog teritorija kao pretpostavci sveukupnog prosperiteta Republike Hrvatske i dobrobiti građana, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. 

Uspostavom Sustava domovinske sigurnosti moraju se osigurati uvjeti za usklađeno, koordinirano upravljanje sigurnosnim rizicima - od prepoznavanja prijetnji i procjene rizika do poduzimanja mjera i aktivnosti kako bi se rizici uklonili ili smanjili na prihvatljivu mjeru, ističu iz MORH-a. 

Sustav domovinske sigurnosti čine središnja tijela državne uprave nadležna za unutarnje poslove, obranu, vanjske poslove, civilnu zaštitu, zaštitu okoliša, zdravstvo, financije i pravosuđe, uključujući i tijela iz njihova djelokruga te tijela sigurnosno-obavještajnog sustava, središnja tijela državne uprave koja u svojem djelokrugu imaju kritične infrastrukture, uključujući i tijela iz njihova djelokruga koja sudjeluju ili mogu sudjelovati u aktivnostima procesa upravljanja sigurnosnim rizicima te druga središnja tijela državne uprave. 

Središnje tijelo Sustava domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost -  tijelo nadležno za usmjeravanje rada sigurnosno-obavještajnog sustava i Sustava domovinske sigurnosti, koji promovira Partnerstvo za sigurnost - sinergiju, jedinstvo svih sposobnosti društva i države. 

Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ima zadaću ažuriranja Strategije nacionalne sigurnosti, koordinira proces ažuriranja procjene nacionalnih sigurnosnih rizika, rangiranje i određivanje prioriteta,usklađuje provedbu smjernica, odluka i zaključaka Vijeća za nacionalnu sigurnost.  

Koordinacija predlaže Vladi RH donošenje odluke o proglašenju krize i formiranje stožera za upravljanje krizom, što do sada nije bilo regulirano . Ovim Zakonom prvi put je regulirano da je u slučaju kriznog stanja Vlada Republike Hrvatske ovlaštena provesti preraspodjelu financijskih sredstava u Državnom proračunu,  navode iz MORH-a.