Dnevne novosti

PGŽ za uravnoteženi razvoj županije

24.10.2017 07:27 RIJEKA, 23. listopada 2017. (Hina), Primorsko-goranska županija (PGŽ) promiče uravnoteženi razvoj županije te se uključuje u aktualne procese izmjene zakonske regulative o regionalnom razvoju i brdsko-planinskim područjima, naglašeno je u ponedjeljak na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi.
Zamjenik župana Petar Mamula rekao je da se, prema Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju, namjerava unaprijediti aktualni pravni okvir politike regionalnog razvoja, koji se odnosi na postupak ocjenjivanja i razvrstavanja jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti te određenje potpomognutih područja. Predložena je nova struktura i metodologija izračuna indeksa razvijenosti prema kojoj se jedinice lokalne samouprave razvrstavaju u osam skupina, a status potpomognutih područja stječu lokalne jedinice u prve četiri skupine.

Uz dosadašnje pokazatelje indeksa razvijenosti (prosječni dohodak i izvorni prihodi po stanovniku, prosječna stopa nezaposlenosti...) uveden je i indeks starenja. Mamula je rekao da je metodologija izračuna indeksa razvijenosti iznimno važna s obzirom da je to kriterij za dodjelu državnih poticaja, a o njemu ovisi i raspodjela sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Visok indeks razvijenosti Primorsko-goranskoj županiji ograničava pristupu državnim poticajima, a uvođenjem indeksa starenja nastoji se veću priliku dati demografski opustošenim područjima, dodao je. Nakon što podatak o statusu jedinica lokalne samouprave bude dostupan, županija će sagledati metodološki pristup izračuna indeksa razvijenosti i zalagati se da se razvijenost jedinica lokalne samouprave na području županije realno procijeni, rekao je Mamula i naglasio da je  osnovana i radna skupina za izradu Nacrta prijedloga zakona o brdsko-planinskom području te da su njeni članovi i gradonačelnici Delnica, Vrbovskog i Čabra.

U nastavku je rečeno da Primorsko-goranska županija pomaže goranskim jedinicama lokalne samouprave u pripremi projekata za natječaje za europska sredstva. Tako je 1,7 milijuna kuna namijenjeno za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za šest jedinica lokalne samouprave - općine Jelenje, Brod Moravice, Mrkopalj, Ravna Gora i gradove Čabar i Vrbovsko.

Pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar podsjetila je da je županija usvojila Program provedbe mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije za razdoblje 2017.-2020.  Iz županijskog proračuna je tijekom 2017. izdvojeno više od 10 milijuna kuna za nabavku opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti za poduzetnike, a subvencionirale su se kamate na poduzetničke kredite te projektiranje i građenje  zajedničke komunalne infrastrukture malih poslovnih zona, sufinancirala se priprema dokumentacije za prijavu na EU natječaje i druge potpore za poduzetnike.