Dnevne novosti

Pavić: Na pregovorima o novom TKU za javne službe razmatran prijevoz zaposlenika

18.10.2017 07:25 ZAGREB, 17. listopada 2017. (Hina), Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon sastanka Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima o novom temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe (TKU) izjavio je u utorak kako pregovaraju u dobrom duhu i da obje strane žele učiniti iskorak u poboljšanju sustava te da su razmatrali pitanje troškova prijevoza zaposlenika na posao.
"Radna skupina će pripremiti prijedloge, a nakon toga ćemo napraviti analize koliko takvi prijedlozi koštaju proračun, ali prvenstveno smo se vodili pitanjem pravičnosti i ekonomičnosti kako bismo ispravili mnoge nedorečenosti, jer upravo je na pitanje prijevoza bilo najviše upita, nejasnoća i tumačenja na kolektivni ugovor", rekao je ministar Pavić.

Najavio je da će se do petka, za kada je najavljen idući sastanak, razmijeniti mišljenja o nespornim stavkama kolektivnog ugovora i vidjeti o kojim je člancima potrebno dodatno razgovarati.  

Odgovarajući na novinarski upit ministar Pavić je rekao kako danas još nisu otvorili pitanje osnovice plaće i napomenuo kako je Vlada predložila da se pitanje materijalnih prava promatra cjelovito.

"Složili smo se da je pitanje prijevoza na posao jedno od ključnih i danas smo se posvetili upravo tome pitanju", dodao je. Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak je izvijestio kako su se obje strane usuglasile kako im pregovarački protokol nije potreban.

"Razmatrali smo pitanje naknade troškova prijevoza, koje smatramo jednim od najvažnijim, no nismo dogovorili ekonomski cijenu nego da će radna skupina nastaviti s radom, predložiti rješenje i vidjeti koliko bi njegovo ispunjenje koštalo i onda će Vlada sa sindikalnim pregovaračkim timom dogovoriti iznos. Za to su nam potrebni i neki drugi pokazatelji koje bismo trebali dobiti iz FINA-e", pojasnio je Topolnjak.

Dodao je kako u tome očekuju ministrovu pomoć. Podsjetio je kako je do sada ta naknada bila oko 0,75 kuna po kilometru, ustvrdivši da bi prema sindikalnom  izračunu to bi minimalno moralo biti 1,34 kune.Nastavit ćemo razmatrati sporne, odnosno članke TKU koji su predmet pregovora vezano uz materijalna i pravna prava, najavio je Topolnjak.