Dnevne novosti

Osnovano povjerenstvo za Agrokor, Most: nisu trebali ući bivši ministri

12.10.2017 07:20 ZAGREB, 11. listopada 2017. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu je osnovao devetoročlano istražno povjerenstvo za Agrokor, predsjednik mu je Orsat Miljenić, nekadašnji SDP-ov ministar pravosuđa, tajnica HDZ-ova Marija Jelkovac, a Most je ustrajao u tvrdnji da u povjerenstvo nisu trebali ući bivši ministri i visoki dužnosnici u policiji.
Iz oporbenih redova u Povjerenstvu su i SDP-ov Gordan Maras, nekadašnji ministar poduzetništva, Mostov Nikola Grmoja, te Ivan Lovrinović (PH), iz saborske većine HDZ-ovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, te Stjepan Ćuraj (HNS). Povjerenstvo do 30. listopada treba odraditi tehničke poslove, a onda početi sa sadržajnim dijelom rada. Svoj posao mora završiti u šest mjeseci.

Koga će sve pozvati da svjedoči i kojim redom, odlučuje samo povjerenstvo.O osnivanju povjerenstva Sabor je odlučio većinom glasova, sa 113 za, 13 suzdržanih i 11 protiv.Izglasavanju odluke prethodila je jednoipolsatna žustra rasprava o amandmanima SDP-a koji se tiču sastava i početka rada povjerenstva, u kojoj su se zastupnici međusobno prozivali, a manji klubovi prosvjedovali što su zaobiđeni u sastavljanju povjerenstva.

Bulj: Bivši ministri nisu trebali biti u povjerenstvu

Most je ustrajao u tvrdnji da u to tijelo nisu trebali ući bivši ministri i dužnosnici u MUP-u, odnosno policiji. Nelogično je, kaže Miro Bulj (Most), da bivši ministri i dužnosnici u MUP-u i policiji budu u povjerenstvu. Oni koji su trebali odgovarati pred povjerenstvom bit će u njemu, konstatira Bulj koji smatra da bi to tijelo umjesto devet trebalo imati 15 članova.Na istom je tragu i razmišljanje Ivana Vilibora Sinčić (ŽZ). 

U povjerenstvu vidimo ljude koji su znali ili su morali znati, kaže Sinčić i drži da se, kad se već išlo na devet članova, trebalo držati načela proporcionalnosti, a o članovima trebalo je odlučivati na saborskom Odboru za izbor, jer ovako se radi o "parlamentarnom teroru" dviju najvećih stranaka.

"One se dogovaraju, a nama mrvice koje ostaju", zaključio je Sinčić podsjetivši na istražno povjerenstvo osnovano prije 20-ak godina koje se također ticalo Agrokora, odnosno ukradene pšenice. U spisima o njegovu radu uopće nema fonograma, zapisnici su nesuvisli. Ako će se tako raditi i sada, bolje da se povjerenstvo i ne osniva, poručio je Sinčić ustvrdivši da je povjerenstvo za Agrokor kompromitirano kao i arbitraža sa Slovenijom.

Ovo povjerenstvo ima za svrhu umiriti savjest političara pred javnošću, ne utvrditi istinu, tvrdi i Branimir Bunjac (ŽZ), a Ivan Pernar (ŽZ) osnovano tijelo smatra "besmislenom farsom" jer 80 posto članova čine zastupnici HDZ-a i SDP-a koji "ovaj cirkus" predvode godinama.

Beljak: SDP nas zvao, HDZ nije bio za to

Mostov Nikola Grmoja kaže da je Most prosvjedovao jer dio zastupnika nije bio uključen u konzultacije i jer nije bilo predstavnika HSS-a, žali da konzultacije nisu bile transparentnije i što su dvije velike stranke zaobišle manje.Zastupnicima koji nemaju predstavnike u povjerenstvu stavljam se na raspolaganje, rekao je Grmoja, opetujući kako je Most govorio o Agrokoru dok su drugi šutjeli, podizao kaznene prijave protiv Todorića, Hanfe...

SDP nas je zvao, ali dobio sam informacije da HDZ nije bio za to da netko iz HSS-a bude u povjerenstvu, uzvratio je Krešo Beljak (HSS) navodeći da mu je jasno zašto osobno nije prihvatljiv. Jasno mi je da u 27 godina postoji sprega politike i velikog kapitalističkog koncerna stvorenog na pljački hrvatske imovine, izjavio je Beljak. HDZ-ov Branko Bačić ga demantira.

"Dajući sebi na važnosti Beljak insinuira da je Klub HDZ-a izričito tražio da on ne bude član. To nije točno, mi smo samo tvrdili da će bivši ministri, uđu li u povjerenstvo, biti u potencijalnom sukobu interesa", rekao je Bačić poručivši Beljaku kako mu je žao što neće biti član povjerenstva, pa da ga svojim znanjem "povuče".Ne moram imati znanje, vi ste bili glavni tajnik Ive Sanadera, uzvratio mu je Beljak.

Hasanbegović: Predsjednik povjerenstva predlagatelj "lex Perković"

Zlatko Hasanbegović (NZH) naglašava da sastav povjerenstva nije rezultat konzultacija svih klubova, nego obiteljsko-stranačkog dogovora SDP-a i HDZ-a, odnosno Arsena Bauka i Branka Bačića. Zbog političke i društvene važnosti predlaže da u povjerenstvo uđu predstavnci svih zainteresiranih klubova, razmjerno broju zastupnika, u protivnom će ga, kaže, držati "obiteljskom farsom".

Hasanbegović je upro prstom u činjenicu da će dogovorom HDZ-a i SDP-a povjerenstvo voditi Orsat Miljenić, ministar iz vlade Zorana Milanovića, zapamćen kao predlagatelj "zloglasnog lex Perković". Sastav povjerenstva predstavlja udžbenički primjer višestrukog sukoba interesa, ocijenio je Hasanbegović, ironično za vanjske članove predlažući Todorića, Perkovića i Mustača. Budući predsjednik povjerenstva znat će pronaći rješenje i za to, zaključio je zastupnik.

Razmišljali smo da i vi budete u Povjerenstvu, no kako je Agrokor osnovan 1976., a ne '41, zaključili smo da vas neće zanimati, uzvratio mu je Arsen Bauk (SDP).

Pupovac: Neće biti vremena da povjerenstvo obavi posao

Milorad Pupovac (SDSS) poručio je da njegov klub nije iskazao interes za sudjelovanje u povjerenstvu, jer drži da neće biti dovoljno vremena da obavi svoj posao, a i nema pretpostavki da ga obavi kako treba.Zaiskrilo je i između Hasanbegovića i Bulja koji je zastupnika stranke Neovisni za Hrvatsku prozvao da je održao "K plus Vladu" i dao potpis da se Božo Petrov smijeni s mjesta predsjednika Sabora.

"Vaš je potpis bio ispod potpisa Milorada Pupovca, vi ste jedan od glavnih stupova današnje Vlade", uzvratio mu je Bulj.Moj potpis nije bio ispod, nego iznad Pupovčeva, odvratio mu je Hasanbegović. Ivan Lovrinović (PH) prozvao je Most da je dva puta podržao HDZ, dva puta bio u "K plus Vladi". Imali ste ministre policije i pravosuđa, što ste radili, upitao je kolege i poručio da je on u povjerenstvo nominiran "regularno i časno".

Oni koji misle da će mojim izborom meni začepiti usta, grdno se varaju, poručio je.Puni naziv povjerenstva, čije je osnivanje predložio Klub SDP-a je Istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi okolnosti nastanka poslovnog koncerna Agrokor, njegove današnje pozicije na tržištu, nastavka njegovih poslovnih problema, a posebno dugovanja prema dobavljačima te ostalim vjerovnicima, uloge regulatora na tržištima vezano za Agrokorove poslovne aktivnosti i okolnosti koje su dovele do aktivnosti hrvatske Vlade prema Agrokoru.