Dnevne novosti

Pauk: Prijedlog zakona o financiranju lokalne samouprave županije stavlja u povoljniji položaj

05.10.2017 07:30 ZAGREB, 4. listopada 2017. (Hina), Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je u srijedu da bi županije, po prijedlogu Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, bile u plusu oko 300 milijuna kuna, ali neke od njih nisu zadovoljne tim zakonskim prijedlogom.
"Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave veliki dio županija stavlja u puno povoljniji položaj nego što su bile do sada, ali jedan dio njih stavlja u 'stagnantni' položaj u odnosu na sadašnji. Tu postoje određena nezadovoljstva", rekao je Pauk novinarima u stanci kolegija Hrvatske zajednice županija.

Istaknuo je da bi po tom prijedlogu županije u neto iznosu bile u plusu oko 300 milijuna kuna, što smatra prihvatljivim za sve, no, dodao je, treba uvažiti i stajališta župana koji imaju rezerve na predloženi zakon. Smatra da bi trebalo prihvatiti želju zakonodavca, tj. Ministarstva financija da se na kvalitetniji način napravi fiskalna raspodjela u zemlji. 

Pri tome, rekao je, fiskalna raspodjela ne podrazumijeva izjednačavanje regionalnih razlika, čime će se baviti Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Pauk je objasnio da je predložena jedinstvena raspodjela poreza na dohodak.

Tako bi, umjesto dosadašnjih pet modela, bio samo jedan, a po prijedlogu bi od 100 posto poreza na dohodak 60 posto išlo gradovima i općinama, 17 posto županijama, 17 posto Fondu izravnanja te šest posto za decentralizirane funkcije."To su drastični pomaci na bolje u odnosu na postojeći sustav", ocijenio je. 

Na novinarski upit Pauk je objasnio da prijedlogom nisu zadovoljne Istarska i Primorsko-goranska županija jer imaju dvojbe vezane uz sustav obračuna, tj. što će se i u kakvom iznosu reflektirati na proračun za iduću godinu. "Neki njihovi izračuni govore da će biti u minusu, ali izračun Ministarstva financija govori da taj minus nije moguć", rekao je.  

Na novinarski upit Pauk je rekao i da su župani zadovoljni prijedlogom nacrta Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi kako bi ih se do određene mjere zaštitilo od direktnih izbora. Na pitanje treba li požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kojega je supruga prijavila zbog obiteljskog nasilja, dati ostavku, Pauk je odgovorio kako "za takav akt treba podnijeti odgovornost".

Bitnim smatra da "istraga i pravosuđe do kraja odrade svoj posao kako bi se znala cijela situacija".Državna tajnica u u Ministarstvu uprave Josipa Rimac rekla je da je jučer završeno e-savjetovanje vezano uz izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, pri čemu je najviše komentara bilo vezano uz ovlasti prema predstavničkom tijelu te o načinu kako će se regulirati nedonošenje proračuna jedinica lokalne i područne samouprave.

Istaknula je da je Ministarstvo uprave, zajedno s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, namjeravalo postići političku stabilnost te uspostaviti jači dijalog između izvršne vlasti i predstavničkog tijela."Vjerujemo da će biti manje prijevremenih izbora, a jasno su definirane i ovlasti povjerenicima Vlade RH koje nisu bile do sada", rekla je Rimac.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić rekao je novinarima da će po prijedlogu Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave ta županija imati manje od osam do 10 milijuna kuna, zbog čega će se morati preorijentirati na neke druge izvore financijskih sredstava.

Također, vezano uz europska financijska sredstva, smatra da je problem i to što je Zagrebačka županija u visokoj stopi razvijenosti, zbog čega će dobivati manje novca za svoje projekte.