Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

05.10.2017 07:42 proba

ZAGREB, 4. listopada 2017. (Hina), Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016., tema je o kojoj će u četvrtak raspravljati Hrvatski sabor, 

pravobraniteljici Anki Slonjšak i lani je najviše pritužbi stizalo zbog problema u područjima socijalne zaštite, rada i zapošljavanja, mirovinskog osiguranja, pristupačnosti dobrima i uslugama.

Osobito je teško, upozorava Slonjšak, kršenje prava djece s teškoćama u razvoju zbog izostanka sustavne rane intervencije. Samo 40 posto djece s najtežim invaliditetom obuhvaćeno je nekim uslugama do sedme godine života i to pretežno uslugama koje osiguravaju udruge.

Iako je prošla godina donijela pozitivne trendove u zapošljavanju osoba s invaliditetom, ne ohrabruje podatak da su samo tri od 20 ministarstava, dva manje nego godinu prije, ispunila obvezu kvotnog zapošljavanja, to su ministarstva obrane i unutarnjih poslova te Ministarstvo za demografiju.

Obveznici kvotnog sustava su svi poslodavci sa najmanje 20 radnika, kvota se određuje u visini tri posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Od 8720 obveznika, koliko ih je bilo lani u prosincu, samo njih 1048 je ispunilo obvezu.

Više od četiri tisuće obveznika plaća naknadu za nezapošljavanje osoba s invaliditetom, na ime koje je lani u nadležni fond uplaćeno gotovo 189 milijuna kuna. S druge pak strane, 979 poslodavaca lani je zapošljavalo više osoba s invaliditetom od propisane kvote, odnosno zapošljavali su ih iako nisu morali.