Dnevne novosti

Hrvatsko pravosuđe i dalje politički instrumentalizirano

28.09.2017 07:47 ZAGREB, 27. rujna 2017. (Hina) - Klub Živog zida i Snage u srijedu je u Saboru upozorio da je hrvatsko pravosuđe i dalje politički instrumentalizirano te se uhićenicima koji su se borili protiv deložacija krši pravilo im da se ne može dva puta suditi za isto nedjelo.
Podsjetivši na najave premijera Andreja Plenkovića u Hrvatskom saboru da će uništiti Živi zid, Sinčić je kazao da premijer "svoje podmukle namjere" pokušava ostvariti preko pravosuđa.Naveo je i da je pri tome prvi primjer Ivan Pernar koji će za, kako je rekao, jedan obični grafit izgleda morati u zatvor. Drugi primjer, naveo je, odnosi se na uhićenih 76 ljudi tijekom deložacije na zagrebačkom Črnomercu za što je pravosuđe dosudilo ukupne kazne od 2,2 milijuna kuna. Da se radi o političkoj instrumentalizaciji sudstva, rekao je Sinčić, vidi se po tome što su te kazne stigle u kratkom roku iako su i u njegovim ranijim pravosudnim slučajevima trebale proći godine.

Apsurnim smatra i to što su za isto djelo kažnjeni po Zakonu o prekršajima i Zakonu o ovrsi. Sinčić je istaknuo i da takvi pokušaji instrumentaliziranog pravosuđa neće obeshrabriti Živi zid, već će on još više ojačati. "Potvrđuje se da je naša borba ispravna, među ostalim i za jedno normalno funkcionalno pravosuđe gdje će građani u razumnom roku, a ne desetljećima, moći ostvariti svoja prava", naglasio je. 

Odvjetnik Zvonimir Hodak rekao je da se za isto djelo ne može dva puta suditi po različitim zakonima. "Kada je isti činjenični osnov onda netko ne može biti suđen i po prekršajnom zakonu i po Zakonu o ovrsi", pojasnio je.Istaknuo je i da je Europski sud za ljudska prava još 2009. u slučaju Maresti protiv Hrvatske donio odluku da se ne može dva puta suditi za isto djelo. "O ovom slučaju evidentno je da se tom odlukom žele upozoriti sve buduće demonstrante da se u to ne upuštaju jer će biti kažnjeni ne samo po Zakonu o prekršajima u kojem su kazne relativno niske, već i po Zakonu o ovrsi u kojem su one visoke", upozorio je Hodak.Podsjetio je i da Hrvatska kao članica EU dužna poštivati odluke europskih sudova.