Dnevne novosti

Pred Saborom i odgoda uvođenja poreza na nekretnine

25.09.2017 07:30 ZAGREB, 22. rujna 2017. (Hina), Hrvatski sabor ove će jeseni raspraviti i polugodišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za prvo polugodište ove godine, te izmjene Zakona o lokalnim porezima koje su predložili Vlada i Živi zid, budući da je Sabor u petak svoj dnevni red dopunio sa 13 novih točaka među kojima su i to izvješće i dva zakona.
Deficit proračuna za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1,6 milijardi kuna ili 0,4 posto projiciranog BDP-a, dok je na razini opće države, kada se proračunu dodaju i rezultati izvanproračunskih korisnika i jedinica lokalne samouprave, ostvaren najbolji rezultat unatrag 15-ak godina - suficit od 35 milijuna kuna, pohvalio se ministar financija Zdravko Marić kad je Vladi podnosio Polugodišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna.

I lanjski je deficit proračuna za prvo polugodište bio nizak, a u odnosu na to razdoblje ove je godine ostvareni deficit manji je za 800 milijuna kuna. Izmjenama koje je Vlada po hitnom postupku predložila u Zakonu o lokalnim porezima odgađa se početak uvođenja poreza na nekretnine, koji je u sklopu porezne reforme bio predviđen za početak iduće godine.

I Živi zid predlaže izmjene istog Zakona, ali u redovnoj proceduri, dakle u dva čitanja.