Dnevne novosti

Orešković: Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv predsjednice Grabar-Kitarović

22.09.2017 07:20 ZAGREB, 21. rujna 2017. (Hina), Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković izvijestila je u četvrtak da je Povjerenstvo jednoglasno odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u dva predmeta - vezano za pomilovanje Danka Seitera koji je počinio kazneno djelo u korist Nikole Hanžela čije joj je trgovačko društvo doniralo više od 197.000 kuna za predsjedničku kampanju te zbog njezine rođendanske proslave u organizaciji Zdravka Mamića.
"Povjerenstvo je donijelo odluku da se protiv dužnosnice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, zbog pomilovanja Danka Seitera, koji je počinio kazneno djelo u korist Nikole Hanžela čije je trgovačko društvo dužnosnici doniralo značajan novčani iznos za predsjedničku kampanju, iako se u konkretnom slučaju može smatrati da postoji interesna povezanost, postupak za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti s obzirom da je davanje pomilovanja posebna Ustavom Republike Hrvatske zajamčena i načelno neograničena diskrecijska prerogativa", istaknula je Orešković.  

Također je naglasila da je "u drugom predmetu, povodom prijave u kojoj se navodi da je organiziranjem rođendanske proslave od strane Zdravka Mamića dužnosnica primila nedopušteni dar, Povjerenstvo je donijelo odluku da se postupak protiv dužnosnice neće pokrenuti s obzirom da zbog nedostavljanja podataka od drugih nadležnih državnih tijela Povjerenstvo nije moglo provjeriti vjerodostojnost i osnovanost podnesene prijave".