Dnevne novosti

Strenja Linić zbog liječnika traži izmjenu Zakona o reprezentativnosti

21.09.2017 07:30 ZAGREB, 20. rujna 2017. (Hina), Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić poručila je u srijedu kako liječnicima treba omogućiti da sjede za stolom i pregovaraju o svojim pravima, pa zato treba promijeniti Zakon o reprezentativnosti sindikata.

"U ovom trenutku spremaju se pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, a za pregovaračkim stolom neće biti liječnici, već predstavnici medicinskih sestara, spremačica, fizioterapeuta... i to zbog Zakona o reprezentativnosti.

Ako vas nema više od 20 posto u toj djelatnosti nemate pravo sjediti za stolom", pojašnjavala je Strenja Linić nakon stanke koju je zatražila u Saboru.Čak i kada bi svi liječnici bili članovi sindikata ne bi, zbog brojnosti, imali pravo sudjelovati u kolektivnim pregovorima, upozorila je.

"Pozivam ministre Kujundžića i Pavića da se dogovore i da se izmjeni Zakon o reprezentativnosti prije donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a to bi trebao biti uvod u donošenje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike", rekla je Strenja Linić, koja je i sama liječnica.

Ustvrdila je kako je 1300 liječnika prikupilo dokumentaciju da napusti Hrvatsku, a već je otišlo 560 liječnika što je, kaže, isto kao da je otišao cijeli KBC Rijeka ili KBC Osijek.