Dnevne novosti

Prijevremeni izbori u Orahovici: još nema kandidatura

14.09.2017 07:15 ZAGREB, 13. rujna 2017. (Hina), Iako za to imaju manje od dva dana, još ni jedna politička stranka ili grupa birača nije službeno potvrdila da će sudjelovati na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Orahovice raspisanim za 1. listopada - u orahovičkom Gradskom izbornom povjerenstvu (GIP) u srijedu su, naime, potvrdili da još nisu zaprimili ni jednu kandidaturu.
Nitko nam još nije predao kandidacijsku listu, rekli su u orahovičkom GIP-u, potvrdivši ocjenu da svi izborni sudionici čekaju zadnji trenutak za predaju lista, za što imaju rok do četvrtka, 14. rujna u ponoć. Orahovčani u listopadu ponovno biraju svoje Gradsko vijeće jer se ono izabrano krajem svibnja na redovnim lokalnim izborima nije uspjelo konstituirati iz tri pokušaja, jedino u Hrvatskoj.

Orahovičko Gradsko vijeće ima 15, odnosno 16 članova (jedan je vijećnik iz reda srpske manjine, a izabran je sa liste HDZ-a), a nakon svibanjskih izbora ni jednoj političkoj opciji nije pošlo za rukom osigurati potrebnu većinu od devet vijećnika, pa kako se to ponovilo u tri navrata, jedini su izlaz bili novi izbori. U vijeću je, naime, bilo osam HDZ-ovih, četiri HSS-ova, tri SDP/HNS-ova i jedan nezavisni vijećnik, "dovoljno" da se ne skupi potrebna većina.

Hoće li 1. listopada iznjedriti drugačiji odnos političkih snaga tek će se vidjeti, kao što tek treba vidjeti hoće li se za mjesto u gradskom parlamentu natjecati devet istih aktera kao i prije četiri mjeseca. Bili su to HDZ, HSS, SDP/HNS, Stranka umirovljenika, Demokratska stranka žena, HSLS, SDSS te dvije nezavisne liste: Ivančice Grgić i Alana Grgića.

Za sada je, pak, poznato da će oko 4500 birača moći glasovati na 11 biračkih mjesta u gradu kojem je na čelu HSS-ova Ana-Marija Petin. Ured za opću upravu Virovitičko-podravske županije, kojoj Orahovica pripada, pozvao je birače da zaključno do srijede, 20. rujna pregledaju, dopune i isprave podatke upisane u registar birača.

"Posebno napominjemo da provjeru u registru birača učine oni birači koji su mijenjali podatke bitne za evidenciju registra birača (promjena prezimena, prebivališta, stjecanje punoljetnosti i drugo)", naglašava Ured.