Dnevne novosti

Prijedlog Zakona o zaštiti životinja upućen u drugo saborsko čitanje

08.09.2017 07:40 PAS

ZAGREB, 7. rujna 2017. (Hina), Vlada je sa sjednice u četvrtak u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog novog Zakona o zaštiti životinja, kojim se uz ostalo zabranjuju neodgovarajuća postupanja prema životinjama te regulira da životinje u skloništima ostaju do udomljenja.

Tim se zakonom usklađuju hrvatski propisi s pravnom s onima u EU, koji je izrazito pozdravljen od brojnih udruga, istaknuo je premijer Andrej Plenković, koji je ocijenio kako je predloženi zakon veliki iskorak i dobar korak u smislu zaštite životinja.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podsjetio je kako se predloženim zakonom propisuju odgovornosti i obveze fizičkih i pravnih osoba radi zaštite životinja tijekom korištenja, što uključuje zaštitu njihovog života, zdravlja i dobrobiti, način postupanja sa životinjama, uvjete koji su potrebni za zaštitu životinja pri držanju, uzgoju, izvođenju zahvata na životinjama, usmrćivanju, prijevozu.

Također se propisuju i odgovornosti i obveze pri korištenju životinja u znanstvene svrhe, držanju životinja u zoološkim vrtovima i cirkusima, prilikom prodaje kućnih ljubimaca te postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama, kao i inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe.Životinje iz skloništa više nije moguće usmrtiti po proteku 60 dana od dolaska u sklonište, već one u njemu ostaju do udomljenja, istaknuo je Tolušić.

Jedinice područne (regionalne) samouprave moraju osnovati koordinacijske radne skupine i na području svake jedinice mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta, a čiji rad i osnivanje financiraju same jedinice, pojasnio je.Skloništa za životinje nisu osnovana u tri županije - Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj.  

U državnom proračunu, na pozicijama Ministarstva poljoprivrede, potrebno je osigurati sto tisuća kuna, a za uspostavu jedinstvenog informacijskog centra kao dijela upisnika kućnih ljubimaca te izradu evidencije vlasnika s jednom ili dvije rasplodne ženke kućnih ljubimaca. Prijedlogom novog zakona su, uz veterinarsku i poljoprivrednu inspekciju, ovlasti za provođenje inspekcijskog nadzora dane i komunalnim redarima, prvenstveno u segmentu kontrole označavanja pasa.

U odnosu na zakonski prijedlog u prvom čitanju u konačnom su prijedlogu, uz terminološka i nomotehnička usklađivanja, dodane i odredbe kojima se omogućava pristup jedinstvenom tržištu kućnih ljubimaca na području EU i trećih zemalja.          

Vlada je na današnjoj sjednici uz ostalo dala suglasnost Općini Kravarsko za zaduženje kod Zagrebačke banke u iznosu od 500 tisuća kuna, uz rok otplate od 3 godine, za financiranje kapitalnog projekta izgradnje doma kulture u Barbarićima Kravarskim. 

Općina Veliko Trgovišće dobila je suglasnost za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 5 milijuna kuna, s rokom otplate od 13 godina, a za kupnju zemljišta, uklanjanje postojeće građevine i izgradnju poslovnog dijela poslovno-stambene zgrade.