Dnevne novosti

Mikuliću predstavljeni zajednički projekti Ministarstva rada i zagrebačkog FER-a

30.08.2017 07:15 ZAGREB, 29. kolovoza 2017. (Hina), Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić primio je u utorak ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića i dekana zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mislava Grgića, koji su mu predstavili nekoliko projekata na kojima trenutno zajednički rade, a za čiju realizaciju trebaju potporu zagrebačke Gradske skupštine.
Grgić je, kako je priopćeno iz kabineta predsjednika Gradske skupštine, izvijestio kako je FER, koji godišnje prima 650 studenata, hrvatski brend koji je iz europskih fondova za 30-ak projekata povukao 16 milijuna eura, što čini preko 50 posto svih projekata Sveučilišta u Zagrebu. Posljednja dva projekta prijavljena na fondove Europske unije su Inovacijski centar Nikola Tesla i projekt ACROSS u području robotike, oba u vrijednosti 35 milijuna eura. Da bi se projekti mogli i ostvariti, od Gradske skupštine dekan zatražio je potporu pri rješavanju imovinskopravnih odnosa.

Inovacijski centar nalazio bi se na području sjeverno od nebodera FER-a, a sporazum kojim se izražava spremnost da Grad Zagreb FER-u ustupi jednu od dviju potrebnih čestica treba prihvatiti Gradska skupština Grada Zagreba. Za projekt ACROSS, FER će u suradnji sa švedskim partnerom Kraljevskim institutom za tehnologiju izgraditi novu istraživačku jedinicu, koja će se baviti naprednim projektima i zapošljavanjem, a već za godinu dana zaposlili bi 60 mladih ljudi. Kako ističe Grgić za to im nedostaje prostor, a bilo bi logično da i taj prostor bude u neposrednoj blizini zgrade FER-a.

Kao rješenje ističe zgradu Zagrebačkog holdinga, za koju je već raspisan neobvezujući javni poziv, a koja bi im zamjenom nekretnine između grada i države te odlukom Vlade mogla bit darovana. Kako je kazao ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, u situaciji kada mladi u sve većem broju odlaze iz Hrvatske, takvim će ih se projektima zadržati i zaposliti. Potporu daje i Vlada Republike Hrvatske, koja želi pomoći u pronalasku primjerenog prostora za potrebe FER-a.

Mikulić je pozdravio danas predstavljene inicijative te je obećao da će u ime Gradske skupštine učiniti sve da se postupak zemljišta za Inovacijski centar Nikola Tesla ubrza te nađe na dnevnom redu iduće sjednice Gradske skupštine. "Kao prvi među jednakima, u ime Gradske skupštine Grada Zagreba mogu reći da ćemo podržati sve što je kvalitetno i što je u interesu svih nas", poručio je.