Dnevne novosti

Na Makarskoj rivijeri potrošnja vode osam puta veća nego zimi; dvaput veća potrošnja struje

14.08.2017 07:20 MAKARSKA, 12. kolovoza 2017. (Hina), Potrošnja vode na Makarskoj rivijeri gdje vodu tijekom sezone svakodnevno koristi 100.000 ljudi, među kojima je oko 65.000 registriranih gostiju, ovih je dana dosegla svoj maksimum, u petak se u sekundi trošilo 406 litara vode što je dosad najviše u sezoni pa iz makarskog Vodovoda apeliraju na lokalno stanovništvo Makarskoj primorja kao i na turiste da vodu racionalno troše budući da je potrošnja, u odnosu na zimsko razdoblje, povećana oko osam puta, a u nekim mjestima čak 30 puta.
U gornjem dijelu mjesta Bast u Općini Baška Voda, koji se napaja pitkom vodom s izvora Vrutak i Smokvina, makarski Vodovod ograničio je potrošnju pa nije dopušteno polijevanje zelenih površina i okućnica, zalijevanje voća i povrća kao ni pranje automobila te dopuna vodom bazena u kućama za odmor.

U makarskom pogonu HEP-a ističu da je potrošnja struje dosegla maksimum i najveća je zabilježena u povijesti pogona HEP-a. Direktor makarskog pogona Miro Radić ističe da je potrošnja struje dva puta veća nego zimi odnosno sedam posto veća nego u ovo vrijeme lanjskog ljeta.

Ipak, većih problema u opskrbi strujom nije bilo izuzev sporadičnih kvarova u trenucima najveće potrošnje koji se ne mogu predvidjeti i koje radnici HEP-a nastoje ukloniti u najbržem mogućem roku.