Dnevne novosti

Poštivanje prava "imperativ" za tursko pridruživanje EU-u

26.07.2017 07:05 BRUXELLES, 25. srpnja 2017. (Hina/Reuters/ANSA), Europska unija u utorak je uputila najotvoreniju javnu kritiku obračuna s političkim protivnicima u Turskoj od prošlogodišnjeg neuspjelog državnog udara, rekavši da ne može biti napretka u približavanju te zemlje Uniji bez okončanja kršenja ljudskih prava.
"Ljudska prava, vladavina prava, demokracija, temeljne slobode, uključujući medijske slobode su temeljni imperativni zahtjevi za bilo kakav napredak prema Europskoj uniji", rekao je povjerenik EU-a za proširenje Johannes Hahn na zajedničkoj konferenciji za tisak nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, ministrom za europske poslove Omerom Celikom i visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Hahn, koji nadzire pregovore o pristupanju, rekao je i da mora vidjeti preokretanje postojećeg trenda prema autoritarizmu i  izrazio"snažnu zabrinutost zbog brojnih uhićenja novinara, odvjetnika i političkih protivnika" u Turskoj. Iako je Mogherini sastanak ocijenila konstruktivnim i otvorenim, pokazale su se napetosti oko želje Turske da pristupi Europskoj uniji, izvijestio je Reuters.

"Turska ostaje kandidat za ulazak u Europsku uniju", rekla je Mogherini  ali i dodala da su u skoroj budućnosti potrebni "konkretni koraci na polju pravne države i ljudskih prava". Mogherini je ocijenila da je u Turskoj riječ o "zabrinjavajućoj shemi uhićenja", prenijela je agencija ANSA.  

"Tema pristupanja je temelj naših razgovora i ne možemo je ostaviti sa strane i usredotočiti se samo na energetiku, migrante i protuterorizam", rekao je Celik, koji je i glavni turski pregovarač s EU-om."Mi smo zemlja kandidat i potrebni su napori kako bi se poboljšali razgovori u pregovorima. Ako ima problema trebamo više pregovarati", dodao je na zajedničkoj konferenciji za tisak Mogherini i  Hahnom.

"S EU-om imamo različita mišljenja glede nekih stvari. Ne trebamo smatrati političkim protivnicima osobe koje su u stvarnosti teroristi ili podržavatelji terorizma", rekao je Cavusoglu odgovarajući na kritike koje su iznijeli Federica Mogherini i Hahn. On je upozorio europsku stranu da se ne trebaju dati zavesti "od "pseudo-novinara koji pomažu terorističke aktivnosti" i ustvrdio da je riječ novinarima, vojnicima i političarima koji su pomagali prošlogodišnji državni udar "te se trebaju suočiti s nužnim kaznama".

"Otkako smo na vlasti usvojili smo tisuće zakona i niti jedan od njih nas nije vratio unatrag u pogledu pravne države", ustvrdio je Cavusoglu. Cavusoglu je u Bruxellesu u utorak rekao i kako Turska radi na rješavanju spornih pitanja s Njemačkom i izrazio nadu da će se odnosi dvije zemlje popraviti idućih dana.

Njemačka je prošlog tjedna, prosvjedujući zbog uhićenja šestero aktivista za ljudska prava među kojima je i jedan njemački državljanin, naznačila mogućnost suspenzije financijske pomoći Turskoj.

Berlin je pozvao njemačke građane da budu oprezni ukoliko putuju u Tursku te zaprijetio uskraćivanjem podrške investicijama u toj zemlji. Uhićenja 50.000 osoba u Turskoj koje čekaju suđenje, kao i otpuštanja s radnih mjesta u javnim službama 150.000 ljudi, zaustavila su pregovore Turske i EU-a o pridruživanju i razgovore o drugim pitanjima, uključujući i pitanje bezviznog režima za turske državljane i jačanje slobodne trgovine između dvije strane.