Dnevne novosti

Sabor: Treba li nam drugi mirovinski stup?

13.07.2017 07:15 ZAGREB, 12. srpnja 2017. (Hina), Saborsku raspravu o izvješću o radu obveznih mirovinskih fondova za 2016., zastupnici su u srijedu iskoristili kako bi problematizirali drugi mirovinski stup, a posebno kritičan prema njemu bio je Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) koji smatra da je on "obmana" i "sapunica".
"Drugi mirovinski stup je obmana, on je sapunica, opterećuje javne financije, njega su napustile sve zemlje EU-a, jedino još živi i funkcionira u Hrvatskoj", poručio je Lovrinović. Založio se stoga za reformu postojećeg mirovinskog sustava, kapitalizirane štednje putem drugog mirovinskog stupa.

"Da to zdravo seljački kažem: Građanine ti moraš od svog platiti porez ili dodatno od tebe uzeti pet posto da bi tvoj fond zaradio 3,89 posto, pa ti sada izračunaj tko dobiva, a tko gubi i koliko je ovo besmislen sustav koji je ovako postavljen", 'pojednostavljivao' je Lovrinović drugi stup.

Predmetno izvješće pak nazvao je "još jednom u nizu iluzija koja se širi o boljem sutra, a koje ovdje vladajući srčano podržavaju, ne razumijevajući elementarnu logiku svega".Da je postojeći sustav loš nije se složio SDP-ovac Gordan Maras."Ono što može biti dobra ideja, može biti bolje i lošije. Ali ovdje je ideja vrlo jasna da model mirovina koje su funkcionirale kako su funkcionirale i koje su danas dovele da je prosječna mirovina 2200 kuna, zamijenimo sa modelom koji će omogućiti da ljudi iz svoje štednje, tijekom svoga rada ostvare prinos i imaju više mirovine", rekao je.

Lovrinovića je pozvao da se "koncentrira" na ono što je sada, a ne da kritizira nešto u što se krenulo. "Nego, ajmo to popraviti kako bi zbilja umirovljenici za 10, 15 godina imali pristojne mirovine", pozvao je Maras. Na Lovrinovića se obrušio i HSU-ov Silvano Hrelja. "Toga 'ajmo srušiti drugi mirovinski stup', ja sam se naslušao. Mi živimo u šizofrenoj situaciji u kojoj radnički sindikati podržavaju drugi stup, a umirovljeničke udruge hoće zamrznuti pa srušiti drugi mirovinski sup.

Vi govorite i obraćate se cijelo vrijeme u vašoj raspravi umirovljenicima. Ovo se tiče sadašnjih radnika i budućih umirovljenika. I, nemojte se držati u iluziji da rušenjem ovoga popravljamo mirovinski sustav", rekao je Hrelja.Lovrinović mu je pak uzvratio kako on ništa ne ruši. "Jeste čuli da ja nešto rušim? Ja samo kažem da je nužno transformirati drugi mirovinski stup i ljudima dati slobodu. Ne, nisam rekao riječ 'rušiti'. Da sami odluče hoće li svoje račune prenijeti u prvi mirovinski stup ili u treći", uzvraćao mu je Lovrinović.

Na Lovrinovićevu tvrdnju da je realni prinos 3,89 posto, a da građani plaćaju 5 posto za obveznice koje kupuju mirovinski fondovi referirao se Petar Vlaić iz Erste fonda. "Ako govorimo o prinosu moramo govoriti o nominalnom prinosu, ne o realnom. Članovi dobivaju nominalni prinos. On nije 3,89 nego 6. Građani ne plaćaju sada 5 posto odnosno država se ne zadužuje po 5 posto, prošli tjedan je izdala novu emisiju državnih obveznica na 15 godina. Izuzetno dugi rok, a znamo da kamatna stopa raste sa rokom dospijeća, zadužila se po 3,4 posto", pojašnjavao je.

Da će se situacija oko 2. i 3. stupa  mirovinskih ulaganja poboljšati nada se i nezavisni u Klubu Mosta Tomislav Žagar. "Mirovine samo na temelju generacijske solidarnosti, neće još dugo moći opstati. Čuo sam podatak da netko može dobivati mirovati od 300 kuna. Nije mi jasno kako je to uopće moguće", rekao je Žagar.

SDP-ovac Gordan Maras poručuje pak kako su umirovljenici zadnja briga aktualne vlade s povećanjem od 12 kuna prošle godine. "To ne da nije dostojno, to je sramotno", poručio je Maras. SDP traži da mirovina bude 50 posto prosječne plaće, odnosno 400-500 kuna više nego sada. "Umirovljenici ne zaslužuju ovakav tretman u društvu i da bi trebala više voditi računa o njima", zaključio je Maras.