Dnevne novosti

Vrhovni sud i novi slučaj protiv Mamića preselio u Osijek zbog njegova poznanstva sa sucima

12.07.2017 07:15 ZAGREB, 11. srpnja 2017. (Hina), Poznanstvo sa sucima zagrebačkog Županijskog suda, ali i predsjednicima Županijskih sudova u Zagrebu, Rijeci i Splitu razlog su što je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin odobrio prijedlog glavnog državnog odvjetnika Duinka Cvitana da se i druga optuženica protiv čelnika Dinama Zdravka Mamića podnese pred osječkim Županijskim sudom.
Vrhovni sud objavio je na svojoj internetskoj stranici rješenje doneseno još 2. lipnja u kojem stoji da je osječki sud proglašen nadležnim u ovom slučaju kako bi se "osiguralo daljnje nesmetano i objektivno vođenje postupka" i "izbjegla svaka moguća sumnja u nepristranost daljnjeg postupanja".

Ne navodeći imena već samo inicijale Mamića i njegovih suoptuženika u rješenju Vrhovnog suda prihvaćen je argument tužiteljstva da je "iz javno dostupnih podataka nesporno da predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić te suci tog suda Jasna Smiljanić te Ivica Veselić" poznaju Mamića, ali i njegova brata Zorana te optuženog čelnika Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića.

Podsjećaju da je Veselić predsjednik, a Jasna Smiljanić sutkinja Arbitražnog suda HNS-a u kojemu je Vrbnanović izvršni direktor te predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza, dok je Mamić "dugi niz godina obnašao rukovodeće funkcije" u HNS-u, a donedavno je bio i njegov prvi dopredsjednik.

Dodaju i da je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Nika Grospić Ivasović, također sutkinja HNS-ovog Arbitražnog suda, ali i da je u medijskim nastupima Mamić navodio "kako je u prijateljskim odnosima sa predsjednicima Županijskih sudova u Zagrebu, Rijeci i Splitu".

"Imajući u vidu razloge zbog kojih je Glavni državni odvjetnik predložio vođenje postupka, pred Županijskim sudom u Osijeku, umjesto pred Županijskim sudom u Zagrebu, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske ocijenio je da su ti razlozi opravdani i u skladu s potrebom da se otkloni i najmanja sumnja u nepristranost sudaca u daljnjem postupanju", navodi predsjednik Vrhovnog suda.